György

Jubileumi Lamantin Jazz Fesztivál

2009.06.04. 06:00

Programkereső

Június 21-én indul a jubileumi Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor: Szombathely tizedszer várja egy héten át a látogatókat a műfaj legjobbjaival, olyanokkal, mint Ian Seagal, Vukán György, Tátrai Tibor, Jon Mayer, Oláh Kálmán vagy Scott Hamilton…
96F01902-0DBB-4B5D-8367-E7548C788121

Miért éppen Lamantin? Frappáns, könnyen megjegyezhető, ugyanakkor egyedi elnevezést szerettek volna a fesztivál kitalálói. Így esett a választásuk a ritka, védett tengeri vízi emlősre, mely azóta is emblémája a rendezvénynek. Dr. Tímár Péter és barátai a 90-es évek közepén még Pécsett, aztán egyetemi tanulmányaik befejeztével hazatérve, 1999-ben Szombathelyen is útjára indították a fesztivált, mely az első évben még a Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként mindössze egy napra korlátozódott. Azóta nagy utat tett meg a pillanat művészetének seregszemléje. Az elmúlt 9 évben több mint 100 koncert, több száz fellépő, világhírű jazz zenészek, egyre gyarapodó rajongótábor, folyamatosan növekvő hallgatói létszám jellemezte a Lamantin Jazz Fesztivált. A siker egyik titka valószínűleg az, hogy egy non-profit egyesületben tevékenykedő, lelkes szervezőcsapat áll a háttérben, akik maguk is imádják a jazz zenét. Az évente júniusban zajló zenei happening az elmúlt egy évtizedben kivívta a hazai szakma elismerését, sőt már határainktól távol is rangos rendezvényként jegyzik.

Hírességek a programban

Ian Seagal
Ian Seagal

A Fő téren felállítandó viharbiztos sátorban minden nap több koncert zajlik majd, de az Evangélikus Templom és a Country Club is helyet ad egy-egy zenekarnak. És persze ne feledkezzünk meg a fesztiválhangulatot leginkább megalapozó spontán örömzenélésekről, melyekbe a belvárosi tereken, kávéházakban esténként bárki belehallgathat. Az eddigi forgatókönyvvel ellentétben ezen a fesztiválon nem egy, hanem mindjárt több ország zenészei is kiemelt vendégként szerepelnek. A Visegrádi Napon tapsolhatunk lengyel, szlovák és cseh fellépőknek is. A nemzetközi hírességeket a jubileumi jazz ünnepen a Jon Mayer Trio és Scott Hamilton képviseli. Az improvizációs tábor hallgatóinak felejthetetlen élményben lehet részük, ha beiratkoznak a két amerikai sztár mesterkurzusára. A blues rajongótáborát a szokásoknak megfelelően szerdán (június 24-én) várják a szervezők a Lamantin Jazz Sátorba, e nap világsztár vendége a brit Ian Siegal Band.

A magyar jazz és blues kiemelkedő személyiségei közül az idei fesztivál vendégei lesznek többek között: az idén 60 éves szombathelyi gyökerekkel rendelkező Vukán György, László Attila, Tátrai Tibor, a Magyar Jazz Szövetség idei évi szakmai díját elnyerő Csepregi Gyula, Oláh Kálmán, és a 2007-es év legjobb jazz albumát jegyző, a fiatal tehetségeket képviselő Tóth Viktor. Újdonság a programban a Magyar Jazz Szövetség által támogatott nap, valamint az ingyenes záró nap, ahol délutántól az Improvizációs Tábor hallgatóiból alakult formációk versengenek egymással a tábor tanárai karának képviselőiből alakult zsűri előtt, majd este egy fergeteges zárókoncerttel ér véget a 10. Lamantin Jazz Fesztivál.

Lamantin Jazz Fesztivál

Június 21-27., Szombathely

Km.: Bolyki Brothers, Tóth Viktor Tercett, Tátrai Trend, Jon Mayer Trio (USA), Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Combo (USA/A), Palermo Boogie Gang, Ian Siegal Band, Jakub Šafr Quartet & Petra Ernyeiová (Cz), Pacora Trio (Sl), Nothing but Swing Trio - Scott Hamilton (Sl - USA), Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (Pl), In Line 2009, Super Trio, László Attila - Oláh Kálmán Quartet