Csilla, Noémi

Örömzene a Múzeumok Éjszakáján

2009.06.08. 16:06

Programkereső

Új programmal gazdagodik idén a június 20-i programsorozat, este tíztől roma-zsidó zenei fesztivál vár mindenkit a Magyar Zsidó Múzeum előtt, a Herzl téren: fellép a Jazzrael, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, a Babos Project Romani, Gerendás Péter és Klein Judit.

Este tíztől a Zsidó Múzeumban a P. Howard - Rejtő Jenő legendás élete  című, július 12-ig meghosszabbított kiállítást nézhetjük meg ingyenesen, tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és filmvetítésekkel együtt. A koncertek sorát pedig a Jazzrael kezdi a Dohány utcai zsinagóga előtt, a hagyományos zsidó, ősi keleti, ladino, jiddis és izraeli dalok átdolgozásait modern hangszerelésben, jazz, swing, latin, valamint nu jazz köntösben hallhatjuk.

 
A zenekar tagjai: Jáger Bandi (zongora), Rontó Attila (gitár), Pluto Horváth József (basszus), Bordás József (dob), Klein Judit (ének), Csejtei Ákos (szaxofon), Puskás Csaba (trombita), Koltai Bálint (darbuka)

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos Béla

Tizenegykor lép színpadra a Szakcsi Lakatos Béla Trió. A zongoramágus zeneszerzőként is elismert, a mainstream jazz, a jazzrock, a New Age és a Gipsy Jazz műfajaiban ugyanúgy letette a névjegyét. Formációjában Pluto Horváth József basszusgitározik, Szende Gábor pedig dobol. Éjfélkor Babos Gyula, a magyar jazzélet egyik legismertebb gitárosa csap a húrok közé. A Babos Project Romanit 1997-ben alapította tehetséges fiatal muzsikusokkal, debütáló lemezük, az 1998-as Egyszer volt..., amelyben a a jazz, valamint a magyar és cigány folklór stílusait ötvözte saját zenei világával.

 

A zenekar tagjai: Babos Gyula (gitár), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Hárs Viktor (bőgő), Balogh László (dob), Veres Mónika (ének)

Gerendás Péter
Gerendás Péter

Egytől a Jiddis álom című produkciót hallhatjuk: a középkor folyamán a Németországból Közép- és Kelet-Európába vándorolt askenázi zsidók anyanyelve  volt a jiddis, ami tulajdonképpen a zsidóság által megőrzött, héber szavakkal kevert ó-német dialektus, amelynek írásához héber betűket használtak. A nyelv világkorát a harmincas években érte el, mintegy 11 millióan beszélték. Bár a jiddis manapság reneszánszát éli, napjainkban csak kétmillióan gyakorolják a nyelvet. A jiddis kultúra gazdag irodalmat, izgalmas színházat és csodálatos zenei világot hozott létre, ahol a jiddis dalokban megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, azaz a mindenkori jiddis álom.

Közreműködnek: Klein Judit (ének), Gerendás Péter (ének, gitár), Neumark Zoltán (zongora)

2009. június 20. 22:00 Magyar Zsidó Múzeum, Herzl tér

Múzeumok Éjszakája