Márk

Kalózok a Parlamentben

2009.06.09. 17:18

Programkereső

Az idei EP-választás áttörést hozott a skandináv kalózoknak: a svéd Piratpartiet a szavazatok több mint 7 %-át gyűjtötte be, egy képviselőjük öt éven át Brüsszelben fog lobbizni a szabad internetes fájlmegosztásért.
Kalózpárt
Kalózpárt

Christian Engström, a Kalózpárt újdonsült európai képviselője a szomáliai törvényen kívüliekkel persze nem vállal közösséget: saját profitja helyett a köz javáért küzd, és a nemzetközi kereskedelem valós árui helyett kizárólag virtuális rakományokban érdekelt. Pontosabban három ügyet tekint sajátjának: az állampolgárok magánélethez való jogának védelmét, a szerzői jogok reformját és a szabadalmak eltörlését. Amint a Lisszaboni Szerződés életbe lép, Svédország 18 helyett 20 képviselőt küldhet az Brüsszelbe, a Kalóz Pártot pedig ketten fogják képviselni.

Az épp 10 éves Napster indulása óta a zeneipar domináns szereplőinek tétlenkedése, technológiai lemaradása és a törvény büntető erejének alkalmazása nem csupán a piac átrendeződéséhez vezetett, a vásárlási, illetve beszerzési szokások is alapvetően megváltoztak. A négyéves svéd párt szavazóbázisa leginkább a fájlmegosztó hálózatok használóiból áll, céljuk, hogy a fájlok minden nem kereskedelmi célú másolása és használata ingyenes legyen, így segítsék kultúra terjesztését annak kriminalizációja helyett. A zeneipar felvételekben érdekelt része tehát nem tekintheti őket ügyfélnek, de generációjuk javát is egyre nehezebben: egy tavalyi felmérés szerint az interneten letöltött zenei fájlok 90%-a illegális volt.

Woody Guthrie
Woody Guthrie

A helyzetre persze a politikai szervezet nélkül is választ kell találni, az mp3 fájlokból a másolásvédelmet fokozatosan megszüntetik, az online zeneboltok nagyobb választékkal és alacsonyabb árakkal próbálkoznak, de több új modell is életbe lépett, általában a felvételek helyett az élő produkciókra helyezve a hangsúlyt. A jelenség az Egyesült Államokban a felhasználói oldal politikai képviseletéhez még nem vezetett, persze az egy főre jutó ügyvédek száma ott messze magasabb, mint a vén kontinensen, így a lemezkiadók érdekei nagyobb súlyt kapnak. Viszont a szerzői jogi reformtörekvéseknek is jelentős múltja is van arra, a 20. századi amerikai népzene kulcsfigurája, Woody Guthrie már a '30-as években ezt írta daloskönyvére:

"Ezt a dalt az USA 154085. számú törvénye értelmében 28 éven át szerzői jog védi, ha bárkit rajtakapunk, hogy az engedélyünk nélkül énekli, azzal a legjobb barátságban leszünk, mer' ez egyáltalán nem érdekes. Adjátok ki. Írjátok át. Énekeljétek. Táncoljátok el. Jódlizzátok. Megírtuk, részünkről ennyi az egész."