Márk

Antirasszista kampánnyal nyit a Sziget

2009.06.12. 10:57

Programkereső

Zene a Rasszizmus Ellen címen koncertsorozat indul Magyarországon, a nyitóesemény a Sziget 0. napja: augusztus 11-én több tucat együttessel találkozhatunk, már biztos, hogy ott lesz a Miles from India projekt, valamint a Magyar Jazz Napjának fellépői.
Zene a Rasszizmus Ellen
Zene a Rasszizmus Ellen

A nap fellépőinek száma folyamatosan bővül, a kezdeményezésben rengeteg zenész jelezte részvételi szándékát. A Nagyszínpadon ott lesz az LGT, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori, Jamie Winchester, Novák Péter, Bródy János, a PASO, a Subscribe, az Irie Maffia, a Beatrice, a Kispál és a Borz, a Kaukázus, a Zanzibár és még sokan mások, akikkel 11 után a az A38/Wan2 sátorban folytatódik a zene.

A Világzenei Nagyszínpad pedig egy egészen különleges produkciót hoz: a tavaly megjelent Miles from India album újjáélesztette azt az amerikai-indiai együttműködést, ami Miles Davis On the Corner című, '72-es albumával indult.  A projektben most 12 muzsikus vesz részt, olyanok, mint Badal Roy tablás, Bill Evans szaxofonos, Darryl Jones basszusgitáros, Robert Irving III billentyűs, Ndugu Chancler dobos, Rudresh Mahanthappa szaxofonos vagy Nicholas Payton trombitás, akik együtt a fúziós és a kortárs jazz legjobbjaiból valók, zömük pedig még Miles Davis együttesében "nőtt fel".

A naphoz egy másik új kezdeményezés is csatlakozik, augusztus 11-ét a Magyar Jazz Napjaként várhatjuk ezentúl, az első alkalom pedig rögtön a műfaj legjobbjait mutatja be. A Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazzművészek Társasága együttműködésével jön létre a Magyar Jazz a Rasszizmus Ellen programja, a jazzmuzsikát és annak kulturális sokszínűségét olyanok ünneplik, mint: a MAO, László Attila és barátai, a KLB Trió, az In Line, a Barabás Lőrinc Eklektrik, a BJO, a Babos Projekt, a Morgan Workshop, a Szakcsi Trió, a Csányi-Lattmann Quartet, a Super Trio, a Binder- Borbély Duó, a For Tunes vagy az Equinox.

Zene a Rasszizmus Ellen

A Sziget szervezőit Brit Nagykövetség hozta össze a Rock Against Racism, illetve a Love Music Hate Racism mozgalmakkal, melyek a szigetországban képviselik az antirasszista mozgalmak zenei vonalát. A 0. napon így itthon is országos kampány indulhat, amelyben a zene összefogó erejével lépnek fel az idegengyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés ellen, az aznapi bevételt is erre az ügyre fordítják.

A '70-es évek elején Nagy-Britanniában a szélsőséges jobboldali szervezetek erősödése egyre több atrocitáshoz vezetett, ezt súlyosbította két elismert zenész, Eric Clapton és David Bowie idegengyűlölő kijelentése. Ez adta az apropót, hogy zenészek és rajongók létrehozzák a Rock Against Racism mozgalmat, amely politikai pártoktól függetlenül állt ki a kirekesztéssel szemben. Nagyszabású koncertek egész sora egy generációnyi zenerajongóra hatott, az utóbbi években azonban újra felerősödött feszültség. 2002-ben született újjá a kezdeményezés Love Music Hate Racism néven, több tízezres koncertjeikre olyan előadók jelentkeznek, mint a Kaiser Chiefs, Paul Simon, vagy az Asian Dub Foundation.

A gazdasági válsággal a szélsőséges irányzatok ismét erősödnek, itthon erre a Zene a Rasszizmus Ellen (ZARE) kíván lehetséges választ adni, a zenével tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett.