György

105 évesen, zenére távozott

2009.06.15. 17:41

Programkereső

Huey Long jazzgitáros június 10-én hunyt el. Sara Vaughan és Dizzy Gillespie társasága után saját triót alapított, az Ink Spots együttessel az rhythm ’n blues és a rock & roll világának is meghatározó figurája lett.
Huey Long
Huey Long

A texasi muzsikus 1904-ben született, miután a zongorát már bátyja elfoglalta, neki az ukulele maradt. 1925-ben épp Houstonban készült fellépni a Frank Davis vezette Louisana Jazz Band, amikor kiderült, a bendzsósuk eltűnt. Amikor ezt Huey megtudta, elrohant a legközelebbi hangszerboltba, bérelt egy bendzsót és beállt zenélni. Ezután 80 éven át a jazz és a popzenészek legjobbjaival játszott. 1933-ban váltott gitárra egy dixieland együttes kedvéért Chicagóban, majd a swing következett Lil Armstrong zenekarában, amit Fletcher Henderson big bandje váltott fel New Yorkban. Itt érte a bebop láza is, Earl "Fatha" Hines együttesében olyan zenészekhez sodorta a zene, mint Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie, Billy Eckstine vagy Charlie Parker.

Ezt követően saját triót alapított, majd az Ink Spots nevű együttessel a rhythm and blues műfajának úttörője lett. Ezután tért vissza a jazzhez, Eddie "Lockjaw" Davis Be-boppereivel, saját formációkkal és újra az Ink Spotsszal járta a világot, velük a Grammy és a Rock and Roll halhatatlanjai közé is bekerült. Lánya, Anita Long mellette volt utolsó pillanataiban, épp azokat a dalokat énekelte neki, amiket régebben együtt adtak elő.