György

László Attila: Bábel

2009.06.26. 12:04

Programkereső

A kiváló jazzgitáros és zeneszerző ötödik lemezét készítette el: tíz, különböző nemzedékeket képviselő, különböző zenei környezetből érkező zenész barátjával találta meg a közös hangot.

László Attila a hazai zenei élet kiemelkedő egyénisége. A '80-as évek elején lett ismert fúziós zenéjével, a szakmában a legjelentősebb jazzgitárosok között tartják számon, a nagyközönség pedig Charlie vagy Cserháti Zsuzsa zeneszerzőjeként is ismerheti. A legutóbbi három évtizedben főként elektromos hangszerekben és formációkban gondolkodott, ám a 2009 tavaszán megjelent, Babel című lemezén intimebb, akusztikus kamaramuzsikálás hallható.

A túlnyomórészt saját szerzeményeket tartalmazó felvétel olyan közreműködőkkel készült, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Harcsa Veronika, Emilio, Borbély Mihály, Csányi Zoltán Lattmann Béla, Lakatos Pecek Krisztián, Borlai Gergő és Födő Sándor. A felvétel a László Attilától megszokott módon ez alkalommal is mentes mindenfajta kompromisszumtól, saját, egyéni zenei világát mutatja be. Ugyanakkor a kompozíciókban nem egyetlen stílushoz igazodott, szerzeményeit a közreműködő zenészek egyéniségéhez alakította. A Babel így különböző felfogások, értelmezések és érzelemvilágok egysége.