Ervin

Müpa-szeptember

2009.06.29. 12:38

Programkereső

Az új évadot is a sokszínűség és a magas színvonalú produkciók jegyében nyitja a Művészetek Palotája. Világzene, komolyzene kicsiknek és nagyoknak, jazz – íme néhány a változatos programok listájáról.
Grencsó Isván
Grencsó Isván

A Gāyan Uttejak Orchestra (GUO) fellépései nem klasszikus értelemben vett koncertek. Az együttes zenéjében nem létező mitológiai világok ötvöződnek az európai kultúrán túlmutató magaskultúrák zenei hagyományaival. S hogy ne csak a múltat idézzék a szeptember 26-i fellépésükön a Fesztivál Színházban az elődök zenéjével, a kompozíciókat és a koncerteket élő-elektronikus hangszintézis megvalósításával napjaink ízléséhez hangolják.

Mesebeli élmények, egy kis misztika, romantikus éjszakai hangulat várja az Álom - zene hangversenysorozat résztvevőit. A 2009/2010-es Matinékoncerteket nyitó szeptember 27-i programban Mozart, Chopin, Schumann legnépszerűbb éjszakai és álomzenéi mellett elhangzik egy-egy részlet a Háry Jánosból, Berlioz Fantasztikus szimfóniájából is. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart vezényli és a műsort vezeti: Kesselyák Gergely.

2009 őszén folytatódik a Müpa jazzt népszerűsítő sorozata, a Hétfő Esti Jazz. Szeptember 28-án a stílus egyik kiemelkedő hazai avantgárd képviselője, a szaxofonos Grencsó Isván és zenekara kezdi a sort. Pályafutása épp 30 éve indult, igazán ismertté a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként vált. Szabad zenei szelleme, divatoktól független gondolkodása és hangszeréhez fűződő viszonya a legjelentősebb hazai zenészek közé emeli műfajában.

www.mupa.hu