Csilla, Noémi

Dúskál a Sziget jazzben és bluesban

2009.08.06. 06:00

Programkereső

A kedden induló fesztivál során a Blues Kocsma teljes pompájában mutatja be a stílust, a Budapest Jazz Club Színpadán pedig a műfaj határait remek hazai és külföldi előadók sokasága feszegeti.
Elsa Valle
Elsa Valle

A Blues Kocsmában ott lesz például a kitűnő szájharmonikás, Pribojszki Mátyás, aki együttesével a gyökerektől a legdinamikusabb groove-okig vezeti hallgatóit, Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers a delta-bluest és a chicagói vonalat egyaránt mesterien viszi, Gál Csaba Boogie triója, a Someday Baby jellegzetes déli hangzásával a blues fájdalmából is életörömöt teremt, a Jambalaya pedig a soult, a funkot és a bluest New Orleans-i receptre keveri.

A Budapest Jazz Club Színpada a nap bármelyik szakában kivételesen erős programot kínál, persze a Szigeten a nap kezdetét ne várjuk a délelőtti órákban... Hallhatunk bevállalós örömzenét a Road Six Sax négy szaxofonosától, karibi jazzt egy elképesztő kubai énekesnő, Elsa Valle tolmácsolásában, izgalmas, friss műveket egy szabadfogású kamarazenekartól, a Nagy János vezette Free Style Chamber Orchestrától, Balázs Elemér dobos teljes Groupjával varázsol, és ha valaki 'igazi' jazztriót keres, semmiképp ne hagyja ki Liane Carroll angol zongorista-énekesnő koncertjét. Persze még rengeteg bandával találkozhatunk, aztán minden este 11-től hajnalig megemlékezhetünk arról, milyen is volt a műfaj 100 éve, amikor a jazz annyit jelentett, kirúgjuk a ház oldalát: DJ-k sokasága pörgeti fel az eseményeket, szettjeikben pedig Fábián Juli énekesnő, Vázsonyi János szaxofonos, Barabás Lőrinc trombitás és Sütő Márton gitáros szólói oldódnak fel.

Részletes program: www.sziget.hu