Fülöp, Evelin

Trans-formation lemezpremier

2009.12.04. 09:00

Programkereső

Lehet, hogy a név kötelez, de a Trans-formation kvartett nem alakult át az utóbbi időben, viszont lemezbemutató koncertet tart a Budapest Jazz Clubban december 9-én.

Pozsár Eszter 2005-ben hívta létre az együttest, amely tükrözi a szokásostól eltérő zenei felfogását. Az egyedi hangzást a hangszerek összeállítása adja. A ritmusszekciót a gitár, a basszusgitár és az ütőhangszerek alkotják, amihez a fuvola és a szaxofon társul. A számok döntő részét a zenekarvezető szerezte, aki fuvolán és néha szaxofonon játszik. A Trans-formation nevet (mely nem keverendő össze a Transform kvintettével) persze nem azért választották, amire a bevezetőben utaltunk, hanem azért, mert mindegyik tag mozgott már a jazz fő vonalától eltérő irányban is, amelyek közül az új lemezen, melynek a Véda kertje címet adták, és az Ico Zrt adja ki, a kortárs zene és a világzene a legnyilvánvalóbb.

Trans-formation Quartet
Trans-formation Quartet

Pozsár 1994-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem jazz-szaxofon szakán, de megtanult játszani az indiai bambuszfuvolán is, fél évet töltött ösztöndíjjal Új-Delhiben. Első szerzői lemeze Városi mesék címmel a Fonónál jelent meg, a Trans-formation pedig 2007-ben debütált Az egér mosolya (Periferic) című albummal. Az együttes jól ismert gitárost tudhat soraiban, hiszen Eichinger Tibor tizenöt éve alapította első kvartettjét, és ezen kívül is számos produkcióban vett részt. Az utóbbi időben East and West címmel duó lemez adott ki Stefan Varga német jazz gitárossal, továbbá játszott a Krétakör társulattal. Frey György basszusgitáros a Tax Free alapító tagja volt, és ennek utódzenekarában, a Freeportban is játszott, akikkel összesen három lemezen hallható. 2006-ig a Jazzpression tagjaként számos itthoni és külföldi fesztiválon fordult meg, és számos zenei vállalkozást is erősített játékával (Emilio, Rapülők, Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.) Az ütőhangszereket Mogyoró Kornél kezeli, akinek első saját zenekara az Electric Jazz Force volt. Kornél 2001-ben meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió és a Kolinda tagja.

Trans-formation lemezpremier
2009. december 9. 21:00 Budapest Jazz Club