Dezső

Szvinget karácsonyra

2009.12.15. 11:11

Programkereső

Először szerepel Magyarországon a New York Voices, a világ egyik legjobb, Grammy-díjjal is kitüntetett jazzvokál együttese.

Az együttest a tenorszaxofonon is játszó énekes, Darmon Meader alapította Peter Eldridge, Kim Nazarian, Caprice Fox és Sara Krieger társaságában 1987-ben. Időközben Krieger szólamát Lauran Kinhan vette át, de Fox kiválása után már nem kerestek újabb tagot, azóta kvartettben énekelnek.
Elsősorban a jazz áll közel hozzájuk, tökéletesen elsajátították a műfajt a szvingtől a bebopon át a mai stílusokig, a Count Basie emlékzenekarral ugyanúgy zenéltek, mint Bobby McFerrinnel. Azért a brazil, a R&B, a klasszikus és a popzene is megjelent az általuk feldolgozott művekben, és néhány saját szerzeményükben, például közreműködtek Paul Simon, Ivan Lins, Astrud Gilberto felvételein vagy a Carpenters emléklemezen. Ugyan sok jazzénekessel szemben nem adtak ki olyan lemezt, ami kizárólag karácsonyi dalokból állna, viszont vendégelőadók több karácsonyi gyűjteményen is. Tehát a Budapesten hallható, zongorás trió által kísért műsorban is a szving lesz a meghatározó.
Érdemes megemlíteni, hogy ebben a hónapban az egyik leghíresebb New York-i klubban (Dizzy's Club Coca Cola) Paquito D'Riverával lépnek fel egy hétig, Dallasban pedig egy gálán együtt szerepelnek a műfaj élő legendájával, Jon Hendricksszel és a hozzájuk hasonló felfogásban éneklő Manhattan Transferrel.

New York Voices: Swinging Christmas turné
2009 December 16, 20:00 - Millenáris Teátrum