Bernát, Felícia

Bognár, Ferenczi, Rackajam

2009.12.19. 22:33

Programkereső

A költészettől is megérintett előadók közös koncertje zárja a karácsony előtti koncertek sorát a Millenárison: Rilke, Petőfi, Radnóti, Weöres, és csárdafunk egy műsorban.

Bognár Szilvia és zenekara karácsonyi koncertjén a Szeretetből jöttél és a Szüzesség rózsája magyar népdalfeldolgozások mellett Rainer Maria Rilke: Ádvent és Ady Endre: Karácsony – Harang csendül…című megkapó költeményeinek megzenésítései idézik meg az ünnepi hangulatot. Az ünnep alkalmából Bognár és zenekara a Harang csendül címmel nemrég megjelent karácsonyi kislemezét mutatja be. A közönség a hagyományos népi kultúrát a mai modern zenei világgal ötvöző dalokat hallhat az énekesnőtől, aki a kislemez dalai mellett világzenei formációjával készített két korábbi szólóalbumáról (Semmicske énekek; Ének őrzi az időt) is válogat.

Ferenczi György és a Rackajam fúziós zenéjében kezdetektől fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. Tehát az este igazi csemegét, különleges zenei élményt ígér, hiszen a két csapat közös dalokkal is készül az ünnepi alkalomra. A fúziós zenét játszó Rackajam 2005-től dolgozik együtt Ferenczi György virtuóz szájharmonikás énekessel, hegedűssel. A Csárdafunk című lemez után a csapat újabb fontos állomása a csakhamar aranylemezzé lett Ferenczi-Petőfi album (Hangzó Helikon) volt – ahogy Lackfi János mondaná –, a maga dübörgő, irgalmatlan, megalkuvást nem ismerő bluesos-rockos, kőkemény Sándorával. A saját szerzemények mellett Petőfi Sándor, Radnóti Miklós és Weöres Sándor verseire írott dalokat is élvezhet majd a hallgatóság.

 

2009. December 22,  20:00 – Millenáris Teátrum