Orbán

Zsandárok ítészkedtek a jazzfesztiválon

2009.12.21. 18:00

Programkereső

Larry Ochs szaxofonművészt szokatlan inzultus érte egy spanyolországi jazzfesztiválon: karhatalmi erők jelentek meg a koncertjén, ugyanis a közönségből valaki feljelentette, mondván, jazz helyett kortárs zenét játszik.

Az V. Sigüenzai jazzfesztivál zárókoncertjén Larry Ochs  kaliforniai szaxofonos kétségkívül modern hangzásáról ismert Sax and Drumming Core nevű csapata lépett föl. Egy néző azonban annyira csalódott a hallottakban, hogy panaszt tett a szervezőknél, amiért nem jazzt, hanem kortárs zenét adtak a pénzéért. Márpedig neki a pszichológusa ellenjavallta a kortárszenét. Mivel a fesztivál vezetőségének nem akaródzott a belépőjegy árát visszatéríteni, a feldühödött illető a csendőrséghez fordult. Inkább a rend mint a csend kötelességtudó és vájtfülű őrei habozás nélkül a helyszínen termettek, és a koncertbe belehallgatva helytállónak találták a reklamációt. A szervezők és az elégedetlen néző vitája a bíróságon folytatódik. Kíváncsian várjuk, vajon az ítélet eldönti-e azt is, hol húzódik a free jazz és a kortárs improvizatív komolyzene határa.

Szerencsére Ochs nem szívta mellre, hogy föl-alá masíroztak az egyenruhások, miközben játszottak, és csak annyit nyilatkozott a koncert után: „Legalább lesz mit mesélnem az unokáimnak.”