Fülöp, Evelin

Allen Vizzutti: Tűztánc

2010.01.08. 12:17

Programkereső

Allen Vizzutti trombitás az égbeszökő trombitahangok mestereként tündököl a Tűztánc felvételén, és körkörös légzésben is feladja a leckét hangszeres társainak.

Vizzutti egyaránt otthon van a jazz és a klasszikus műfajban; zeneszerzőként, tanárként, és módszertani anyagok szerzőjeként is ismert. Az ötvenhét éves amerikai szólista pályája során fellépett egyrészt többek között Chick Corea, Doc Severinsen, Chuck Mangione mellett, másrészt Amerika, Európa és a Távol-Kelet híres szimfonikus együtteseivel, továbbá több mint 100 hollywoodi film és híres amerikai tévéshow zenéjének felvételén közreműködött. Magyarországon többször is járt, saját szimfonikus műveit 1998-ban játszotta lemezre a Rádiózenekar kíséretével (Emerald Concerto - DeHaske).

A videón látható Woody Herman klarinétos vezette nagyzenekar a szvingkorszakban indult és kisebb-nagyobb megszakításokkal Herman 1987-ben bekövetkezett haláláig működött. A hetvenes években - erre utal a Four Brothers elnevezés is - fiatal szólistákkal és modernizált hangszereléssel a régi sikereiket is újra meg újra elővették. Ebben az időben a később világsztárrá váló Joe Lovano tenorszaxofonos is a zenekar tagja volt, nem beszélve az Alan Broadbent, Marc Johnson, Jeff Hamilton ritmusszekcióról. Az alábbi videón látható Fire Dance annakidején a Road Father (1978) című LP-re nyitószámként került. A lemezcím arra utal, hogy Herman még ekkoriban is fáradhatatlanul turnézott nagyzenekarával.