Eszter, Eliza

Egy húron a Merlinben

2010.01.11. 08:25

Programkereső

Az Ektar zenekar különleges színt képvisel a magyar világzenei palettán balkáni, indiai és más zenekultúrák ötvözésével.

A kortárs, improvizatív kamarazenét játszó Ektar 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. A kompozíciókat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetők. Az Ek-tar indiai szó; annyit jelent: egy húr: a muzsikusok kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában próbálnak úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszanának. Ezen az estén az Ektar zenekar korábbi két lemezének (Forró hangok, Gerle ének) és a megjelenés előtt álló anyaguk kompozícióiból játszik, amelynek egy részét novemberben a Müpában is bemutattak.

Az együttes vezetőjének, Szőke Szabolcsnak 60. születésnapjára év végén jelent meg egy dupla CD, melyen az Ektar is hallható. Az ő munkásságának másik fő területe a Hólyagcirkusz társulat. Előadásaikon különlegesen ötvözik a színházi előadást a koncerttel úgy, hogy a kettő az előadó-művészeti alkotás során teljesen egyenrangú. A Merlinben viszont Hólyagcirkusz Zenei Műhely sorozatcím alatt hagyományos koncertet hallhatunk az Ektar szextett felállásával, amelynek tagjai: Szőke Szabolcs - gadulka, kalimba, Benkő Róbert - nagybőgő, Kardos Dániel - gitár, Tóth Evelin - ének, sansa, Váczi Dániel - alt- és sopranino szaxofon és Sárvári Kovács Zsolt dob.

2010. január 12, 19:30 Merlin Színház

Ektar Sextet