Konstantin

Tom Gerrynél

2010.01.18. 22:18

Programkereső

Közel ötven éve már, hogy egyszer Carlos Antonio Jobim leült a zongorához Gerry Mulligan lakásában, és mutatott neki valamit, aminek a címe: Szamba egy hangra.

A Tom becenéven is ismert Antonio Carlos Jobim a világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzője. Legismertebb száma Magyarországon minden valószínűség szerint az Ipanémai lány (illetve ha lány énekli, akkor az Ipanémai fiú), de ott van szorosan a legnépszerűbb slágerei között a Szamba egy hangra is. Egyfajta listán a világ összes örökzöldjének örökrangsorában az 533-ik helyet foglalja el (ugyanezen a listán az „Ipanéma" a 479-ik, de a Wave a 216-ik).  

3C0F8A06-CFE5-4AAA-80EB-AA2690D5E648

A zeneszerző, szövegíró, gitáros, zongorista, énekes, Brazília egyik nagy ajándéka a világnak, Antonio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim 1927-ben született Rio de Janiero-ban, és 1994-ben halt meg. Bár ízig-vérig brazil zenével lett világhírű, mindig is hangsúlyozta, hogy Gerry Mulligan, Chet Baker, Barney Kessel és néhány más, úgynevezett West Coast stílusú jazz zenész (akinek a Pacific társaságnál megjelent lemezei Brazíliába is eljutottak) óriási hatással voltak zenei fejlődésére. Első lemezét már 1954-ben felvette, Tom and His Band néven kísértek egy énekest, de a hírnév két évvel később kapta szárnyra, amikor a költő Vinícius de Moraesszel kezdett dolgozni az Orfeo do Carnaval című darab dalain, amely Fekete Orfeusz címmel lett filmen ugyancsak világsiker. A teljes áttörést végül João Gilberto énekes 1958-as Jobim-felvételei hozták meg, elindítva a bossa nova őrületet a világban. Észak-Amerika 1962-től hódolt be neki teljesen, amikor Stan Getz szaxofonos és Charlie Byrd gitáros Desafinado-felvétele landolt a slágerlisták élén.

Gerry Mulligan (1927-1996) máig a legismertebb baritonszaxofonos a jazz történetében, aki többek között Stan Getz-cel is legendás felvételeket készített. Utolsó sorlemeze is brazil inspirációt mutat. Jobim első Carnegie Hall-beli koncertjére New York-ba utazva ismerkedett meg Mulligannel, akivel haláláig jó barátságban maradt, Mulligan mindig meglátogatta őt brazíliai turnéi során. Amint erre az egyik bejegyzés fel is hívja a figyelmet, videónk aligha készülhetett az ötvenes években, amint az inzert állítja, mert ezt a slágert 1961-ben írta szerzője, Jobim. Valószínűleg már inkább '63-64 táján készülhetett ez a felvétel, amikor Jobimot Amerikába hívták. Jobim elképesztően elegáns zongorázásán kívül külön érdekesség, hogy Mulligan, feltehetően egy tévéműsor kedvéért, klarinéttal kapcsolódott bele a szamba előadásába.