Bernát, Felícia

Magyar spirituálék

2010.01.21. 18:02

Programkereső

Szűk egy évvel életműkoncertje után újra a Müpában lép fel Vukán György. A Hétfő Esti Jazz sorozat első 2010-es koncertjén a zongorista, zeneszerző és fogorvos talán legkevésbé ismert oldaláról mutatkozik be: január 25-én zsoltárfeldolgozásai szólalnak meg.

Népszerű filmzenéi, a Super Trióval és a Creative Art formációkkal adott számtalan koncertje, vagy éppen a Horgas Eszterrel közösen megálmodott crossover produkciók mellett talán kevésbé ismert, hogy Vukán György nemcsak világi műveket komponált. És talán azt sem mindenki tudja, hogy a szülői házból hozott vallásosság elválaszthatatlanul végigkísérte a művészt a zeneakadémiai évektől a füstös jazzklubokon és az amerikai turnékon át az életének hosszú évtizedeken át keretet adó fogorvosi rendelőig.

A ’90-es évek elején Missa ad Dominum Jesum Christum címmel a jazz, a gospel és az európai egyházzene elemeit saját egyéni hangjával ötvöző misét írt, amit II. János Pálnak ajánlott a pápa budapesti látogatása alkalmából, de komponált oratóriumot Bernstein Kaddis-szimfóniája nyomán, édesapja emléke előtt pedig egy Requiemmel tisztelgett. Spirituális ihletésű műveinek sorát gazdagítja a 150 zsoltár vegyeskarra készített angol nyelvű feldolgozása, melynek ötlete 1993–94 táján született. A szerző naplójának részleteit is közlő, Szegedi-Szabó Béla szerkesztésében megjelent Vukán című interjúkönyvből az is megtudható, hogy a zsoltárokat halva született bátyja emlékére kezdte komponálni; azt a zsoltároskönyvet pedig, amelyből az angol nyelvű szövegeket vette, az Amerikából visszatért legendás jazz-szaxofonostól, Ablakos Lakatos Dezsőtől kapta.

Az elkészült zsoltárok közül néhányat még 1995-ben a 8+8 énekegyüttes adott elő. 15 év elteltével most a ciklus átdolgozott változatának bemutatójára kerül sor: két zongorista (a szerző és Szakcsi Lakatos Béla) valamint egy ütős (Balázs Elemér) csatlakozik az énekszólamokhoz, melyeket vegyeskar helyett ezúttal mindössze négy férfihang fog megszólaltatni.

Méghozzá nem akármilyen négy hang! Vukánék partnere a jazz és gospel, vagyis a vallásos ihletésű könnyűzene műfajaiban egyformán sikeres és népszerű Bolyki Brothers lesz, akik maguk is rendszeresen éneklik saját feldolgozásukban a 23. zsoltárt. Az est főszereplője és az énekesek között könnyen felfedezhetünk további hasonlóságokat: a Bolyki fivérek például éppúgy komolyzenészként indultak, mint a zongoraművész-zeneszerző.

Maguk a Vukán-zsoltárok is a műfajok és stílusok közötti átjárhatóság jegyében születtek. Egyrészt az angol szöveg és a jazzes kíséret a néger spirituálékra utal; másfelől a szerző, aki a komponálást és a rögtönzést művészete egyformán fontos és egymástól elválaszthatatlan részeinek tekinti, nagy példaképe, Johann Sebastian Bach koráljainak hangvételét is megidézi zsoltárfeldolgozásaiban. A magasságok és mélységek élményét ígérő kétrészes, egészestés koncerten az 1., 5., 6., 8., 9., 12., 14. és 18. zsoltár, valamint egy záró Alleluja csendül majd fel a Fesztivál Színházban.

HÉTFŐ ESTI JAZZ
2010. január 25. 19:30 - Fesztivál Színház
Vukán György: Psalms
Km.: Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Balázs Elemér (dob)
Vendég: a Bolyki Brothers (Bolyki András – bariton, Havas Lajos – tenor, Bolyki László – basszus, Bolyki Balázs – kontratenor)