Hella

Ávédék rendhagyó kőlevese

2010.01.27. 16:15

Programkereső

Ávéd János szaxofonos együttese, a szükségből erényt kovácsolva, rendhagyó módon trió formációban lép fel a pesti Broadway környékén lévő Kőleves étterem Jazz Kedd elnevezésű sorozatában az első februári alkalommal.

A szaxofonos Ávéd János és a gitáros Fenyvesi Márton zenekara 2008-ben alakult, de tagjai korábban is több felállásban játszottak együtt. A tagok egytől egyig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén folytatták, illetve jelenleg is folytatják tanulmányaikat. A ritmusszekciót Soós Márton bőgős és Benkó Ákos dobos alkotja. Tapasztalatot, sőt már nevet szereztek maguknak többek között olyan együttesekben, mint a Modern Art Orchestra, Szőke Nikoletta Ensemble, Balázs Elemér Sextet, Szabó Dániel Trió, Szandai Mátyás Quintet. Ávéd korábban, amikor még a Transform Quintet tagja volt, Joey Calderazzoval is szerepelt.


Rendhagyó Ávédék februári Kőleves fellépése, mert ezúttal nagybőgő nélkül játszik a kvartett (mínusz egy). Természetesen a hangszereléseket át kellett igazítani, új megközelítésben fogják megszólaltatni repertoárjukat. Az ilyen felállású kvartettnek az a redukciója, amelyben az akkordhangszer marad ki (szaxofon, bőgő, dob) ma már klasszikusnak számít, ebben a hangzásban Branford Marsalistól egészen a régebbi klasszikusokig sok mindenki tudott maradandót alkotni. Ehhez képest ritkaságszámba megy, hogy gitáros vállalja magára azt a  szerepet (is), amelyet egyébként a bőgő vinne. A trió, újszerű hangzásokat keresve megpróbálja saját darabjait, feldolgozásait és a klasszikus számokat a három hangszer egységébe leképezni. Persze nagy kockázatot nem vállalt a zenekarvezető, mert Fenyvesi Márton gitáros már több formációban, a kisegyüttestől az énekes kísérőzenekaron át a big band-ig bizonyította, hogy egyszerre több szerepet is tud alakítani. Tehát az Ávéd János trióban a zenekarvezető szaxofonon játszik, Fenyvesi Márton gitározik, Benkó Ákos dobol. 

2010. Február 2, 21:00 Kőleves Jazzkedd
Ávéd János Trió