Eszter, Eliza

Rekontra: Mahala

2010.01.29. 12:19

Programkereső

A hatodik kerületi Pótkulcsban hetente táncházat tartó Rekontra együttes maga is hagyományőrző, de nem egészen ugyanúgy, ahogy azt megszokhattuk a híres bandáktól.

A zenekar elődje Berkó néven működött, a tagok ott is az autentikus népi kultúrát akarták elsajátítani, mint minden más zenekar. A tízéves közös zenélés során kialakult együttes tagjai most 20 és 30 közöttiek. Tanáraik az első táncházi zenész nemzedék nagyjai: ifj. Csoóri Sándor, Lányi György, Havasréti Pál és Éri Péter. Az iskola mellett első kézből is bővítve tudásukat igyekeztek minél több falusi zenészt fölkeresni Magyarországon és a határon kívül, főleg Erdélyben.


Ott viszont azt voltak kénytelenek tapasztalni, hogy az elmúlt években már Erdély sem olyan, mint volt. „Én már az újabb generációhoz tartozom, és amikor kikerültem Erdélybe a kilencvenes évek végén, addigra már a rendszerváltás felborította a korábbi eredeti, hagyományos kultúrát, észrevehető volt, hogy az erdélyi emberek eltávolodtak a népi hagyományaiktól" - mondta el a zenekarból Éri Márton, a Rekontra brácsása. „Mi nem azt tanultuk meg, hogy hogyan kell autentikusan muzsikálni, mi már ahhoz a csoporthoz tartozunk, akik a zenélést sajátították el" - tette hozzá.


Tárkány-Kovács Bálint ezzel kapcsolatban a következőket mondta a Pótkulcs honlapján is idézett nyilatkozatában: „Egyszer Dumnezutól tanult Nyitra Tamás, és kérte, hogy mutassa már azt a cifrát lassan, lebontva is. Mire Dumnezu azt felelte, hogy nem mutatja meg, mert az az ő cifrája, és az ő cifráját ne játssza más, Tamás találja ki magának a sajátját. Mi is ezt próbáljuk megvalósítani. Az nem volna élő népzene, hogy egy felvételt úgy, ahogy van, lemásolunk. Helyette igyekszünk a magunk képére formálni, amit hallottunk."

 

A Rekontra zenekar tagjai: Hegedűs Máté - hegedű; Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom;  Bobár Zoltán „Boby" - brácsák, tangóharmonika, tamburabrácsa; Éri Márton - brácsák; Bognár András - bőgő; Balogh Melinda - ének. A videón közreműködik: Balogh Guszti - ének.