György

Jippel a hajóra

2010.02.02. 20:47

Programkereső

Harcsa Vera a jövő hónapban mutatkozik be régi gitáros társa Gyémánt Bálint, a billentyűs Kaltenecker Zsolt, valamint Andrew J (DJ, elektronika) társaságában. Az új kvartett neve egy frivol koreai filmet, a Lopakodó lelkeket idézi.
Bin Jip együttesBin Jp együttes: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J, Kaltenecker Zsolt
Bin Jip együttesBin Jp együttes: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J, Kaltenecker Zsolt

Harcsa Veronika a Bin-Jip nevű, új zenekarával az elektronikus zene felé nyit. Az énekesnő saját kvartettje mellett az elmúlt években számos stílusban vendégszerepelt, az elektronikus tánczenétől (Brains) a kortárs filmzenén át (Utolsó Idők) a jazzig (László Attila). A régi-új társak, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és az elektronikát kezelő Andrew J egyenrangú zeneszerzők, hangszerelők és producerek. A zenekar egy éve jött össze először, hogy kísérletezzenek, improvizáljanak és hamarosan kiderült, hogy lesz ebből valami. Vera Bálinttal és Andrew-val külön-külön dolgozott már korábban, és amikor vendégként Zsolt is megérkezett, azonnal beilleszkedett a csapatba.


Az elkészült hanganyag eklektikus, a zenészek korábbi munkáihoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású, ugyanakkor továbbra is dalközpontú, stílusában a triphop, az elektro és a nu-jazz hatásaitól sem mentes.


A bemutatkozó koncert március 5-én lesz az A38 hajón. Az új dalokat a zenészek a szokott módon improvizációkkal adják elő. Új együttesében Harcsa Vera nem akar szakítani a jazz-el: „Új hangzásokra vágytam, és eddig is több stílusban, zenekarban hallhatott a közönség. A kvartettem és az Erik Sumo Band után egy harmadik formában is megtaláltam a helyem, és bízom benne, hogy minél többen hasonlóan gondolják majd" - mondta erről.


A zenekar már most elárulta titokzatos nevük magyarázatát: Bin-Jip koreaiul üres házakat jelent, ez a zenekar egyik kedvenc filmjének a címe. A különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar pedig Andrew nappalijába „lopózott be", ahol össze is kovácsolódtak.