Emma

Évezredes rakenroll

2010.02.03. 01:39

Programkereső

A Trafóban a hétvégén marokkói hangulat lengi be a termeket, mert érkezik a gnawa zene egyik leghíresebb mestere.

A gnawa ősi, szakrális, transz zenei forma, a „világ legrégebbi, 4000 éves rock'n'rollja". Mahmoud Gania pedig a ma élő legnevesebb maâllem (mester). A szervezők szerint ilyen minőségű gnawa zene magyarországi koncerten még nem csendült fel. Így különösen büszkék arra, hogy szombaton Ganiát és zenekarát látjuk vendégül. A Trafó kávézójában már most marokkói hangulat uralkodik, gyönyörű szőnyegek borítják a falat. A gnawa tradícióit eredetileg a belső-szaharai rabszolgák hozták Marokkó területére, ahol keveredett arab és berber vallásos dalokkal és ritmikával. Bár az utóbbi évtizedekben a műfaj profanizálódott, még ma is tartanak lilákat, olyan sajátos rituális szertartásokat, amelyek őrzik a gnawa spirituális és szent státuszát.

Mahmoud GaniaMahmoud Gania
Mahmoud GaniaMahmoud Gania

A Gnawikat (a gnawát gyakorlókat) azóta övezi titok, amióta Maliból száműzték őket és eladták rabszolgának Marokkóba a XVI. században. Az utóbbi két évtizedben nyugati zenészeknek köszönhető, hogy a transz zene reflektorfénybe került. A Led Zeppelint, Archie Sheppet, Jimi Hendrixet, Brian Jonest (Rolling Stones) és Ornette Colemant is elkápráztatta e zene misztikája és kapcsolódása a blues zenéhez. Tradicionális, 6 tagú gnawa felállásban hallhatjuk a „mesterek mesterének" játékát, akit Bill Laswell, Oz Fritz, Peter Brötzmann, Pharoah Sanders és Carlos Santana is meghívott már közreműködőként

A koncert bevezetéseként filmvetítés kezdődik, este héttől a Lelkek találkozása, a gnawa transz zene rejtelmei című alig egyórás dokumentumfilmet mutatják be angol felirattal.

2010. Február 6, 19:00: Trafó

Gift III. Szakrális-Transz Zenei Sorozat: Mahmoud Gania