Emma

Elhunyt John Dankworth

2010.02.08. 09:25

Programkereső

82 éves korában meghalt a brit és nemzetközi jazzélet meghatározó alakja, Sir John Dankworth. Szinte végig aktív és sikeres, hatvan éves pálya zárult le szombaton.
John DankworthJohn Dankworth
John DankworthJohn Dankworth

A szaxofonos, klarinétos zenekarvezető és zeneszerző Dankworth már ismert, amerikai sztárokkal is sikeresen együttműködő muzsikus volt, amikor feleségét, Cleo Laine-t 1950-ben megismerte. Akkor a Dankworth Seven-be szervezett meghallgatáson vett részt az énekesnő. Sokat léptek fel együtt, sőt 1993-ban már Alec nevű fiuk is tagja lett A Dankworth Generation Bandnek. Fiatal zenészként Johnny - régebben ezen a néven ismerték - még arra a páriszi jazzfesztiválra is eljutott, ahol Charlie Parkerrel, ennek hatására pedig később Sidney Bechet-vel együtt zenélhetett. Ezután nagy sikerű filmzenéket is szerzett. A híres londoni szabadtéri koncertsorozat mintájára megalapította a London Symphony Orchestra Summer Pops intézményét 1985-ben. Feleségével közös jótékonysági és helyi közösségi tevékenységüknek is köszönhető, hogy 2006-ban lovaggá ütötték. Tavaly is még aktívan turnéztak, amikor megbetegedett, és még kerekesszékben is fellépett a tavalyi London Jazz Festival rendezvényén, de állapota már nem javult.

A BBC tudósítása szerint felesége és gyermekei, Alec és Jacqui a halálhírt a nyilvánosságnak annak a szombat esti Buckinghamshire-i koncertnek a legvégén jelentették be, amelyet a gyászhír ellenére zavartalanul megtartottak. Ugyanis épp azt a jubileumot ünnepelték, hogy a házaspár wavendoni házához közel negyven éve alapította a Stables-t, azt a színházat, ahol a koncertet tartották. A tekintélyes brit Jazzwise magazin nekrológja szerint Dankworth az első nemzetközi jelentőségű brit jazzmuzsikus volt.