Zita, Mariann

Pecek3 - aka Adorján, Krisztián, András

2010.02.08. 09:18

Programkereső

A Lakatos Pecek jazzdinasztia három tagja trióban játszik Budapesten. A tavalyi MüPa Showcase-en bemutatkozott trió átlagéletkora már a huszonkét évet is meghaladja...
Lakatos Pecek András trióLakatos Pecek András trió
Lakatos Pecek András trióLakatos Pecek András trió

A dinasztia legismertebb tagja az öt éve elhunyt Lakatos Pecek Géza dobos. Büszke lehetne unokaöccseire, akik közül már ketten is komolyan letették névjegyüket a jazzéletben.

A trióban a legtapasztaltabb muzsikus a 28 éves dobos Lakatos Pecek András, sokoldalú, kiváló dobos. A zsűri is így gondolta a Magyar Rádióban 2002-ben, amikor a Maloschik Róbert által szervezett tehetségkutató versenyen őt nevezte meg győztesnek. Nem sokkal később a magyar jazz egyik legismertebb és legszínesebb alakjának, Szakcsi Lakatos Béla New Gypsy Jazz zenekarának lett tagja. Ezen a zenekaron kívül is több felvételen hallható a játéka, például Gadó Gábor, Lakatos Tony lemezein és az Örömkoncert  DVD-n. A 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon kívül több külföldi turnén is szerepelt már.

Az említett rádiós versenyek sorában 2003-ban a bőgősök voltak soron, Pecek Lakatos Krisztián, András unakatestvére se volt rest, ő is megnyerte a tehetségkutatót. Azóta egyre gyakrabban hívják bőgőzni, újabban már felvételekre és nagy koncertekre is, virtuóz és elegáns szólóban és kíséretben egyaránt, huszonegy éves korát meghazudtoló módon. A trió legkisebb unokatestvérükkel, Adorjánnal lett teljes, aki nem kevésbé tehetséges, inspirált és könnyed mainstream játéka üdén hat, új lendületet hoz. A trió február 12-én a Budapest Jazz Clubban, a Harmónia Jazzműhely rendezvényén vendégeskedik, következő szerdán, 17-én pedig a Columbus Jazzhajón.