Konrád, Tivadar

A dobosok 15. farsangja

2010.02.10. 12:53

Programkereső

Február végén tartják a Pesti úti Vigyázó Művelődési Házban a dobosok farsangját. A jubileumon jellemzően a világzenei percussion játék is legalább annyira előtérbe kerül, mint a rendezvény hagyományosabb, jazzrock profilja.

Nagyon „ütős"jubileumi fesztivált ígérnek a szervezők ezen a dobosok és ütősök számára kihagyhatatlannak ígérkező rendezvényen, amelyen hangszerkiállítás, bemutatók, oktatás is várja őket. Közel ötszáz fellépő fordult itt meg az elmúlt tizenöt évben, a magyar és nemzetközi zenei élet kiemelkedő művészei adták oda szívüket és tudásuk legjavát. A nagyközönséget idén is egész sor koncerttel csábítják, késő estig.

A szakmai programok és a gálaest nyitánya után a háromtagú Triginta Percussion kezdi a műsort. A Triginta egyedi stílusa a közel- és távol-keleti ütőhangszeres régiókban szerzett zenei élményekből táplálkozik, megszólalásában mégis jellegzetesen kortárs és európai. Repertoárjukon éppúgy szerepelnek hagyományos dél-indiai klasszikus kompozíciók, mint Jáva és Bali varázslatos gamelán zenéi vagy az ezek alapján született saját szerzemények. Az olykor elmélyült, máskor összetett témák közül természetesen nem maradhatnak ki a virtuóz szólóbetétek sem.

A triót egy ütős párbaj követi, Fodo és Mogyoró show címmel. A 28 éves Fodo a Bíró Eszter Quintet, az Ezter Projekt és az Azuma Clan zenekar hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere, filmzenéket is szerez. Játékát például Charlie Aréna-beli koncertjén és a 2007-es LGT-koncerteken csodálhatta meg a több tízezres közönség. Jelenleg Bródy János, Nikola Parov, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Oláh Tzumo Árpád, Halász Judit, valamint Fábián Juli koncertjeinek állandó közreműködője. Mogyoró Kornél szerényen azt mondja magáról, hogy „ő világ egyik perkása". Valójában több világzenei formáció ritmusának oszlopa. Jelenlegi együttesei: Azuma Clan, Ezter, Nuestro Aire, Trans-Formation, Maladype Társulat.

A dobos guru, a Magyarországon is többször megfordult Jojo Mayer előtt tiszteleg Révész Csanád és Lakatos Ferenc műsora. Közös zenekaruk, a Maszkura és a tücsökraj a kristálytiszta elektronika és az akusztikus dob találkozására épül.

Birta Miklós hosszú évek óta sokak szemében a „különleges gitáros". Nemzetközileg is elismert művész, aki folyamatosan új utakat keres. Számára a baráti légkör nagyon fontos tényező, ezért is lett a zenekar neve Birta & Friends. Műsorukban az alkalomhoz illően főszerep jut dobosuknak, Banai Szilárdnak, aki mellesleg a sikeres Djabe ütőse is.

talamba
talamba

Az esti koncert második részét a gödöllői Talamba ütőegyüttes nyitja, amely nevét egy délszláv eredetű cserépdobról kapta, melyet az üstdob ősének tekintenek. Céljuk mindössze annyi, hogy megszerettessék a komoly- és könnyűzenét az emberekkel. A humor minden előadásukban jelen van. Elsősorban saját szerzeményeiket játsszák zenei gegekkel tarkítva, de nem hiányoznak repertoárjukból a komolyzenei, a könnyűzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem.

A gála csúcspontján Andrew Small ül a dobokhoz. A brit muzsikus gitározni kezdett, de a Middlesex egyetemen már dobolni tanult, Bob Armstrongot tekinti máig legfontosabb mesterének. Az egyik legkeresettebb session zenész, a Massive Attack, Des'ree Jamelia és Kylie Minogue foglalkoztatták, utóbbi már mint a turnézenekar zenei vezetőjét.

2009. február 27, 14.00- kb. 23.00 Dobosok farsangja

Vigyázó Sándor Művelődési Ház

Részletes műsor:

16.00-18.00    Berdisz Tamás kurzusa (Művészterem)

16.00-           Óránként TD-20KX bemutatók Bensó Pállal (Roland V-Drum-terem)

Színházterem:

18.30               Nyitány

18.40               Triginta Percussion

19.15               „Tisztelgés Jojónak" - Révész Csanád & Friends

20.00               Fodo-Mogyoró Kornél-Show

20.25               Talamba „Bábel" Bemutató

21.30               Birta Miklós Együttese

22.10               Andrew Small