Csilla, Noémi

Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben

2010.02.12. 00:00

Programkereső

Az ötödik éve futó AEGON-estek februárban is folytatódnak a Nemzetiben. A sorozatban ezúttal a vajdasági származású regényíró Balázs Attila és az Iszka utazása című szemledíjas film rendezője, Bollók Csaba lesznek Alföldi Róbert vendégei Dresch Mihállyal, a magyar etno-jazz kulcsfigurájával együtt.
Dresch Mihály (furulya)
Dresch Mihály (furulya)

Az 1955-ben, Újvidéken született Balázs Attilát már huszonévesen a kortárs magyar próza markáns hangú egyéniségeként tartották számon. 1991-ben elhagyta a szülőföldjét, a polgárháborús katonai behívó elől menekült Magyarországra. Különleges erejű, Kinek Észak, kinek Dél című regénye jelentős figyelmet keltett, kritikusok sora méltatta a sokszálú, a történelmi tudást és a mesélőkedvet remekül elegyítő könyvet. Ironikus alcímmel Történelemkönyvnek titulált regényében a szerző a Vajdaságról tár elénk történelmi képet. Ezért a könyvéért vehette át 2009 decemberében a Füst Milán-díjat. Rádiós tapasztalatokat már a Vajdaságban is szerzett, hangját mostanában is hallhatjuk az MR1 Kossuth szerkesztő-műsorvezetőjeként.

A február 25-i est másik vendége, Bollók Csaba Balázs Béla-díjas filmrendező, 1994-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán, Sándor Pál tanítványa. Madárijesztő című kisfilmje a grazi amatőrfilmes világtalálkozó fődíját nyerte el a Jeunesse kategóriában. Észak Észak című játékfilmjével számos nemzetközi fesztiválon szerepelt. Az Iszka utazása című játékfilmje a 2007-es Magyar Filmszemle legnagyobb meglepetése volt, fődíját nyert. A film világpremierje, a Berlinale óta több hazai és nemzetközi díjat kapott.

Bollók Balázs Attilával csupán egyszer dolgozott együtt: a Magyar Televízió Hajónapló című sorozatában az ő írásaiból készített filmet, ám ezen kívül számos közös pont található a világukban, például a határon túli művészetek, irodalom, alkotók iránti érdeklődés.

A beszélgetés, a felolvasás és a vetítés mellett minden alkalommal fontos szerepet játszik az improvizatív, ott születő zene. Ezúttal a hazai dzsesszélet egyik legmarkánsabb egyénisége és legkitűnőbb előadója, Dresch Mihály szaxofonos, aki gyakran népi furulyán is szólózik, játssza el gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk, láthatunk. Az ötvenöt éves Dresch első együttesét 1984-ben alapította, miután nemzedékének néhány más képviselőjével együtt életre szóló útravalót kapott a Szabados György együtteseiben szerzett tapasztalattal. 2007-ben Liszt-díjjal ismerték el munkásságát. Több korábbi albuma megkapta a Gramofon Év lemeze díját (Révészem, révészem; Egyenes zene) a legfrissebbel (Ritka madár) együtt. Jelenlegi együttesével (melyben Lukács Miklós cimbalmozik, Baló István dobol, Szandai Mátyás bőgőzik) évek óta elmélyült műhelymunkát folytat: rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön is, emellett népzenei együttesekkel, például a Csík zenekarral is fellép. Dresch Mihály 2009 tavaszán játszott már egy korábbi Képzett társítások esten, akkor Németh Gábor író és Kardos Sándor operatőr, rendező felolvasásaira és filmrészleteire reagált különös érzékenységgel.

2010. február 25, 19:00, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége: Balázs Attila író, műfordító; Bollók Csaba filmrendező, zene: Dresch Mihály - szaxofon, furulya