Zita, Mariann

Gearbox - Premecz Mátyás

Programkereső

Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal Premecz Mátyás eszköztárát mutatjuk be.
Premecz Mátyás (Fotó: Végh Dániel)
Premecz Mátyás (Fotó: Végh Dániel)

"1982-ben születtem, 6 évesen kezdtem zongorát tanulni a Tóth Árpád Zeneiskolában. Érettségi után a  Műszaki Egyetemen folytattam tanulmányokat, majd 2002-től a Zeneakadémia Jazz Tanszakán tanultam jazz-zongorát. Az zongorázástól a tanszak alatt kezdtem fokozatosan az orgonálás és a szintetizátorok felé fordulni. Közben elkezdtem restaurálni a most használt Hammond orgonát, ami eleinte egy romhalmaz volt. A régi hangszerekhez az akkoriban hallgatott lemezek kalauzoltak el, pl. Medeski, Martin and Wood, Emerson, Lake and Palmer, Ray Charles, Jimmy Smith,  Joey DeFrancesco lemezei.

A hangszerek beszerzése nem volt különösebben nehéz, mert bár nincsenek a kirakatokban, de azért megtalálhatóak, kis utánajárással beszerezhetőek. A modern digitális eszközöktől való éles elfordulást meg szerintem nem kell magyarázni, aki hallott már egymás mellett akusztikus zongorát és a digitális mását, az biztosan megérti, miért jobb más hangszerből is az igazi, mint az utánzat. Ráadásul sok esetben nem is drágább, egyszerűen csak nehezebb.  Az  összes hangszert itthon vettem. Kiegészítőket, alkatrészeket pedig az internet segítségével külföldről rendeltem, sok dolgot Amerikából" - nyilatkozta a Fidelio.hu számára Premecz Mátyás, akit a Qualitons zenekar áprilisban megjelenő új lemezének felvételén kaptunk el és videóztunk le január végén.

Billentyűk:

- Wurlitzer 200A  ('70-es évekbeli)

- Hohner Clavinet D6  ('70-es évekbeli)

- Philips Philicorda GM751
   ('60-es évekbeli)

- Hammond B3  (1953)

- Stylophone

Effektek:

- Line6 Echo Park

- Moog Moogerfooger MF1047

- CryBaby wah pedál

 

 

További, a lemezfelvételen készült videók: Bodzarella & rövid Stylophone-szóló.