Konrád

Borbély balkán projektje

2010.02.16. 16:30

Programkereső

A Harmónia Jazzműhely sorozatban a Budapest Jazz Clubban kivételesen world music estet rendeznek, de hogy a jazzrajongók sem maradnak hoppon, arról Borbély Mihály zenekarvezető személye kezeskedik.
Vujicsics a Balkánon
Vujicsics a Balkánon

A jazz, a népzene és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos és egyéb fúvós hangszerek, mint a tárogató vagy az exotikus fujara mestere, Borbély Mihály nagyszerű zenekarvezető, kinek improvizatív muzsikáját a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal. Borbély a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, volt tanszékvezetője, aki nem csak a Jazz, hanem a Népzene tanszéken is oktat.

Új formációja, a Balkán Jazz Project a Quartet B és a Vujicsics együttes közös koncertjei során alakult ki a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, hozzá hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. A két zenekart eddig csak a sokoldalú fúvós személye kötötte össze, de már megtartott nagysikerű koncertjeik bebizonyították, hogy a Kárpát medence, a Balkán és a jazz energiái könnyen gyűjthetők egy fókuszba. A Balkán Jazz Project 6-10 fővel működő zenei társulás, melynek gerincét a Quartet B alkotja. Erőteljes ritmusok, finoman áttetsző, lírai melódiák és fergeteges táncdallamok egyaránt megszólalnak.

Borbély Balkán Jazz Project
Borbély Balkán Jazz Project

Közreműködnek: Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák; György Mihály - gitár, buzuki; Agatics Krunoszláv - harmonika; Lukács Miklós  - cimbalom; Horváth Balázs - bőgő; G. Szabó  Hunor - dob, ütőhangszerek 

Február 19,  20:30, Budapest Jazz Club, Harmónia Jazzműhely
Balkán Jazz Project