Konrád

Gyilkosság, tánc, box és zene

2010.02.18. 18:41

Programkereső

Február 19-én a Syntax Cinema Orchestra a némafilmek időszakát idézi meg a Toldi Moziban. Előbb a Dr. Caligari, utóbb egy Chaplin-alkotás képeit festi alá a basszusklarinéttól kezdve a tibeti csengőn át a szemplerig, számos hangszert felvonultató együttes.
Syntax együttes A Syntax együttes mozijazztt játszik az A38 színpadán
Syntax együttes A Syntax együttes mozijazztt játszik az A38 színpadán

A Nagy Krisztián Tódor, Vereb Szabolcs, Nagy Péter, Badics Márk  és Palatinszky Márton alkotta együttes célja az, hogy  új életet leheljen a némafilmek mára elkoptatottnak tűnő, porosodó műfajába. Zenéjükkel a mozivásznat helyenként igazi, véres drámává máshol humoros gegek sorozatává lényegítik rendre át. Fele-fele arányban előre megkomponált és improvizált muzsikájuk a jazz, a kortárs és a szabad zaj határán mozog, s bár klasszikus értelemben véve filmzenét produkálnak, fellépéseik más szemszögből önálló koncertekként is felfoghatók, melyek során  a némafilmek adják a zene vizuális hátterét.

Pénteki koncertjükön az 1920-ban, Robert Wiene által rendezett, az expresszionista filmművészet egyik kiemelkedő darabjának számító Dr. Caligari jelenti a fő műsorszámot. Az izgalmas, 45 perces némafilm-krimi a holdkóros Cézár történetét dolgozza fel, akit gazdája, dr. Caligari, az éjszaka leple alatt, gyilkosságok elkövetésére használ fel. Levezetésként egy 30 perces, „tánc-box-színházzá" újraértelmezett Chaplin-opusz látható, amelyben a főszereplő táncát a basszusklarinéton játszott rap-, a gitáron és a bőgőn megszólaltatott funky, valamint a szaxofonon életre keltett jazzdallamok kísérik.

Február 19, 21:00 Toldi Mozi (Bp.)

Syntax Cinema Orchestra