Csilla, Noémi

Jazzmozdony képben és hangban

2010.02.21. 13:39

Programkereső

Egy éve hozza közel a Jazzmozdony a környező országok jazz előadóit nem csak a magyar közönséghez, hanem a magyar muzsikusokhoz is, közös koncertjeikkel. Az évforduló alkalmából egy kiállítás is megnyílik.
Gyárfás István
Gyárfás István

A Jazzmozdony szerelvényén román és magyar zenészek mellett a térség más országainak muzsikusai is rendszeresen helyet kapnak. A sorozat célja megismertetni a hazai közönséggel is a bukaresti, kolozsvári, temesvári stb. jazzközpontokban élő és zenélő zenészeket. A 2009 februárban indult nagyszerű kezdeményezés estjein a hazai zenészekhez a környező országokban élő előadók csatlakoznak. A Budapesti Román Kulturális Intézet február 26-án a RoJazz című kiállítással ünnepli az egy éve „közlekedő" Jazzmozdonyt. A helyszín mindkét műfajnak régóta színvonalas otthona: a Kultea néven ismert klubban minden zenei stílus, a klasszikustól a folkig és a musicalig otthonra talált, és a többi teremben pedig a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó és időszaki kiállításai látogathatóak.

A most nyíló, RoJazz című kiállítás, melynek kurátora Alexandru Şipa zenekritikus, több mint 30 plakáton mutatja be a legfontosabb romániai jazz-eseményeket, valamint a nemzetközi jazz-élet neves személyiségeinek romániai jelenlétét. A kiállítást, amely március 19-ig tekinthető meg, a romániai Muzza Alapítvány támogatja. 

Theodora Enache
Theodora Enache

A koncerten ezúttal Teodora Enache - ének, Gárfás István - gitár és Berkes Balázs - nagybőgő triója hallható.

Enache tanulmányait a Jászvásári Zeneakadémián végezte ének szakon, improvizációt és összhangzattant Johny Răducanu és Edmond Deda vezetésével tanult, valamint Maurice de Martin kurzusaira járt. 1993-ban lépett fel először a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon, ahol regten elnyerte a debütáló művészeknek kiírt díjat. Több nemzetközi jazzfesztiválon kapott elilsmerést, Kolozsvárott, Szolnokon és Mendemben (Németország). Rădăcini - Shorashim című lemezén (2007) román és zsidó dalokat dolgoz fel, a Swing Me to the Moon című korongon pedig olyan standardeket, mint az On The Sunny Side Of The Street.  

Gyárfás István (a Jazzmozdony sorozat zenei vezetője) a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akinek munkásságát például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi, de az 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai tzurnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.
 
Berkes Balázs a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának nagybőgőse, 1962-től rendszeresen fellép Vukán Györggyel, majd később Kőszegi Imrével, akivel később megalapítják a Super Trio együttest; 1990-ben Balázs Elemérrel alapítói a Creative Art Triónak. Olyan híres művészekkel és együttesekkel lépett fel mint Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D'Rivera, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet.


Február 26, 20:00 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony - Triókoncert és kiállításmegnyitó