György

In memoriam Pege Aladár

2010.02.23. 01:33

Programkereső

A Kossuth-díjas nagybőgőművész emlékére rendezett csoportos képzőművészeti kiállítás megnyitóján koncertet is tartanak az óbudai Symbol Art Galériában.
Pege_Aladár1.jpg
Pege_Aladár1.jpg

A világhírű nagybőgő-művészre emlékeznek zenész és képzőművész barátai és tisztelői. A megnyitó klasszikus zenei részében fellép: Rudolf András (brácsa) Szilvásy Viktória (hegedű) és Boros Mátyás (hegedű). A koncert második felében Deseő Csaba jazztriója hallható: Deseő Csaba (hegedű), Cseke Gábor (zongora), Szaniszló Richárd (vibrafon), műsorukat Pege Aladár és Deseő Csaba szerzeményeiből valamint örökzöld jazzmelódiákból állították össze.

A bécsi úti Symbol kiállítóterében a következő képzőművészek munkái láthatók: Borsos Mihály fotóművész, Bráda Tibor festőművész, Csavlek András festőművész, Fábián Gyöngyvér festőművész, Fehér László festőművész, Gyémánt László festőművész, Janzer Frigyes szobrászművész, Kádár János Miklós festőművész, Kovács Tamás Vilmos festőművész, Orbán Attila festőművész, Tóth Ernő festőművész, Urbán György festőművész, és Walter Gábor festőművész. A megnyitón beszédet mond Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes főigazgatója.

Pege Aladár a magyar zenei élet felejthetetlen alakja, 1939-ben  született  Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol később maga is tanított, 1969-ben szerezte meg diplomáját, de közben már rendszeresen fellépett jazz pódiumokon is, 1970-ben  pedig díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztiválon. Egyik legemlékezetesebb fellépése 1980-ban volt

Bombayben a Jazz Yatra fesztiválon, amikor megkapta ajándékba a világhírű Charles Mingus hangszerét a művész özvegyétől, és a Mingus Dynasty emlékzenekarba is meghívták. Két évvel később a New York-i Carnegie Hall-ban lépett  fel az ottani jazzfesztiválon. Emlékezetes lemezek és koncertek résztvevője itthon is, Art  Farmer, Dexter Gordon, Tony Williams, Leo Wright, Johnny Griffin, Larry Corryell és Randy Brecker, valamint Kőszegi Imre, Babos Gyula, Tomsits Rudolf és sok más kiválóság társaságában szerepelt. Saját kvartettjébe pedig mindig meghívott fiatal magyar muzsikusokat is. 2006. szeptemberében hunyt el.

Március 2, 18:00 Pege Aladár emlékkoncert és kiállításmegnyitó

Symbol Art Galéria

A kiállítás megtekinthető naponta 12-19 óra között, március 9-ig, előzetes bejelentkezés a 06 30 394 0880-es telefonszámon.