Béla

Fidelio Jazz Est a Nigunnal

2010.02.28. 12:14

Programkereső

Március 6-án lesz idei második Fidelio Jazz-estünk a Budapest Jazz Club pródiumán. A world-jazz műfajában külföldön is elismert Nigun zenekar játszik. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
Párniczky András
Párniczky András

A Nigun együttest Párniczky András gitárművész alapította 2001-ben. A Nigun azért különleges, mert olyan jazz-zenekarként határozza meg magát, amelyik a kelet-európai klezmer hagyomány alapjain áll. A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A kelet-európai zsidóság tradícióinak felelevenítése amerikai dzsessz-körökben jelentős hagyományokkal bír: elegendő John Zornra és a köré csoportosuló muzsikusokra gondolni. Európában a Nigun követi ezt az irányvonalat, amelynek gyökerei az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatók.

Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös, új minőségre talál. A megkomponált részeket rendre szabad kamarazenei betétek követik. Zenéjük egyszerre intim és magával ragadóan energikus. Gyakran és szívesen dolgoznak vendégművészekkel, ennek eredményeként készült el 2006-ban kiadott, harmadik lemezük az izraeli szaxofonos Daniel Zamirral (Bale Kulturnik, Etnofon). Ugyanebben az évben a zenekar tagjai a Művészetek Palotájában részt vettek John Zorn Cobra című darabjának előadásán a szerző irányításával. A Nigunnak 2007 óta visszatérő vendégművésze Matt Darriau, gyakori vendég Lukács Miklós, de felléptek már Dresch Mihály és Szabó Dániel közreműködésével is.


Kérdésünk, hogy ki volt az a John Zorn köréhez sorolható trombitás, aki tavaly szerepelt a Budapest Jazz Clubban? 


Ha a helyes választ március 5-ig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen három szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer az estre. (A játékban csak regisztrált felhasználóink vehetnek részt, a bejelentkezést követően!)


Március 6. Budapest Jazz Club - Fidelio Jazz Est

Nigun