Luca, Ottilia

Sárik esélyes a Kekeccel

2010.03.04. 10:00

Programkereső

A szólóban, trióban és énekesekkel egyaránt sikeres zongorista, Sárik Péter újabb babért aratott le. Immár negyedszer jutott döntőbe az amerikai székhelyű International Songwriting Competition dalszerző versenyen, jazz kategóriában.
Sárik Péter zong
Sárik Péter zong

Ez nem akármilyen megmérettetés, ugyanis évente tíz-tizenötezer dalt neveznek 80-90 országból. A zsűriben világsztárok és a zenei piac nagyágyúi ülnek, mint pl. McCoy Tyner, John Scofield, Tom Waits, Robbie Williams és még sokan mások. Sárik döntős dalára, melynek címe The Stroppy, szavazni is lehet. A közönségdíj a zsűri döntésétől függetlenül külön kategórát képez. A Stroppyról, amit magyarra „Kekec"-nek lehet fordítani, Sárik a Fidelio kérdésére elmondta, hogy előbb írta meg a témát, utána adta hozzá ezt a címet, megfelelően a téma hangulatának.

Tavaly Sárik a közönségszavazatok alapján a harmadik lett, és - láss csodát - a zsűri is éppen a harmadik helyre rangsorolta az I'll Catch You című dalt a jazz kategóriában. A cikkünk végén taláható link Sárik Péter weboldalára vezet, amelyen a versenyben lévő dal hangfelvétel formájában meghallgatható. Egy augusztusban Budapesten felvett, kiadás előtt álló lemez egyik számáról van szó, így ezt a felvételt egyelőre csak itt hallgathatják meg. Hodek Dávid 12 éves (!!!) magyar nemzetiségű szlovákiai dobos kvartettjében Sárik Péter zongorázik, a szlovák Radovan Tariska szaxofonozik és a cseh Tomas Baros bőgőzik.

Sárik honlapján közvetlen link található az ISC verseny weblapjához, ahol rövid regisztráció után szavazni is lehet a magyar döntősre, e hónap végéig, március 31-éig. A sokkal népszerűb műfajok (rap, tánczene, stb) is egyetlen kategóriában versenyeznek a jazz-el és a többi igényesebb műfajjal, tehát ráfér a támogatás. Még egy magyarról van tudomásunk, Terék József is döntős, a „hangszeres" kategóriában. További érdekesség, hogy Branford Marsalis világhírű dobosa, Jeff Tain Watts is méltónak tartotta a versenyt, hogy induljon rajta, őt meg a zsűri a döntőre. A döntő létszáma évenként változó, idén összesen 13 szám került be.

Sárik március negyedikén Pécsett lép fel, Budapesten legközelebb március 20-án hallható a Take 5 klubban, ahol kétzongorás koncertet ad Kuriya Makoto japán zongoristával. Március 25-én pedig a Magyar Jazz Ünnepén lép fel triójával a BJC-ben. Az alábbi videón a kvartett látható-hallható:

www.petersarik.com/