Szilárda

Naaagy jazzkórus

2010.03.05. 12:24

Programkereső

A Jazz and More fiatal énekegyüttes, korántsem hagyományos kórus. Már csak a méreténél fogva sem az...
Jazz and More kórus
Jazz and More kórus

A legnagyobb felállásában kb. hatvan tagot megerőltetés nélkül kiállítani képes kórus kezdeti törekvéseit a crossover motiváció irányította: „Amikor elkezdtünk együtt énekelni, kicsit közelíteni akartuk egymáshoz azt, ami egykor összetartozott és össze is tartozik. Swinging Bach Singers néven a barokk óriást igyekeztünk jazzes átiratokkal közelebb vinni azokhoz, akik nem barátai a komolyzenének" - vallják honlapjukon az indulásról. A repertoár bővülésével megjelentek az örökzöld slágerek, jazzfeldolgozások, gospelek. A következő felkészülési szakaszban az éneklést kiegészítette a mozgás, a tánc és a hangszeres kíséret. Ez indokolta nevük megváltoztatását.

Valamennyien amatőrként, a zene iránti szeretetből énekelnek. S hogy milyen eredménnyel, arról az egyre szaporodó hazai és külföldi felkérések tanúskodnak, például közreműködés a Müpában Vukán születésnapi koncertjén, a Bolyki Brothers, Serbán Attila fellépésein vagy Szekeres Adrienn adventi turnéján és lemezén, önálló koncertek a BJC-ben, a Fringe fesztiválon és sok más helyszínen, valamint néhány külföldi turné, az utolsó tavaly nyáron Németországban.

Repertoárjukat most már három viszonylag eltérő kategóriába sorolhatják: gospelek, musical részletek, és szórakoztatózene: az ide tartozó jazz átiratok indokolják igazán a névválasztást. Ambíciójuk nem csak az, hogy a klasszikus zene számára még kevésbé vájt füleket hódítsák meg, hanem az is, hogy ezt lehetőleg össz-családi program keretében tegyék, és minden korosztályhoz szólhassanak.

Az Eötvös 10-ben is ilyen stilárisan elkülönülő blokkokban énekelnek majd: a gospelt (Chariot, Swing Low; Joshua, stb.) követi a Tea for Two és a Route 66, néhány egyéb örökzöld társaságában. A koncertet pop (például ABBA, Queen) feldolgozásokkal és musical betétekkel zárják.

Március 20, 19:00, Eötvös10 (Budapest, VI. Eötvös u. 10.)
Jazz and More kóruskoncert