Pandora, Gabriella

Dresch és Gyémánt kapják a JazzFed díjakat

2010.03.09. 10:47

Programkereső

A Magyar Jazz Szövetség által adományozott Szabó Gábor-díjat idén Dresch Mihály veheti át a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából március végén. A képzőművészek között talán legnagyobb jazzrajongóként ismert festőművész, Gyémánt László pedig Pernye András-díjban részesül.

A Magyar Jazz Szövetség, amely a rendszerváltás idején alakult, idén is a jelenlevő tagság titkos szavazásával, az éves közgyűlés alkalmából döntött a Szabó Gábor-díjról. A budapesti születésű, de Amerikában világhírűvé vált '56-os magyar, Szabó Gábor gitáros (1936-1982) az egyetemes jazztörténet megkerülhetetlen alakja, többek között Chico Freeman, Charles Lloyd, Ron Carter, Paul Desmond és Lena Horne társa, Carlos Santana egyik példaképe. A Szövetség róla elnevezett díját, amellyel elsősorban kiemelkedő életműveket ismernek el, 1992 óta Kovács Gyula (posztumusz), Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly és Csepregi Gyula kapták.

Az országos szervezet február 27-i közgyűlésén a Budapest Jazz Clubban Dresch Mihálynak szavazták meg a díjat, amelyet március 26-án, a Magyar Jazz Ünnepe elnevezésű, a fővárosra és vidékre egyaránt kiterjedő rendezvénysorozat egyik budapesti eseményén nyújtanak át ünnepélyesen. Az ötvennégy éves Dresch Mihály szaxofonos a magyar etno-jazz meghatározó alakja, akit egész Európában elismernek, kvartettje (Lukács Miklós cimbalom, Szandai Mátyás nagybőgő, Baló István dob) az irányzat vezető zenekara. A Fidelio kérdésére Dresch úgy reagált, hogy nagyon örül a díjnak, mert ez egy szakmai díj. Kiemelte azt is, hogy a szemében ez egy hosszabb időszak munkájának az elismerése. Amikor ilyen díjat kap, akkor nem úgy érzi magát, mintha csak egy árnyék lenne, hanem ezzel kézzelfoghatóan el is ismerik tevékenységét.

A Szövetség tavaly óta ugyancsak díjjal ismeri el a jazz ügyéért tevékenykedő, de nem előadóművészként dolgozó emberek munkáját is. A Pernye András-díjat tavaly Maloschik Róbert rádiószerkesztő, producer kapta, az idei díjazott Gyémánt László festőművész, aki ezer szállal kapcsolódik a műfajhoz. Neki egy nappal hamarabb, a Magyar Jazz Ünnepe március 25-i rendezvényén nyújtják át a díjat, ugyancsak a Budapest Jazz Clubban.

A gála részletes műsora: www.bjc.hu