Lázár, Olimpia

Első magyar Hammond orgona fesztivál

2010.03.12. 09:35

Programkereső

Április 8-9-én Hammond orgona fesztivált rendeznek a Take5-ban. A fellépők: Premecz, Kaltenecker, Fassang, B2B3 és vendégeik.

Hangját sokan ismerik, de magát a valaha nagyon népszerű, mára háttérbe szorult hangszeróriást nem. Pedig a Hammond orgona történelmi jelentőségű találmány, hiszen az első olyan elektromechanikus hangszer, ami világra szóló karriert futott be. Sikere vetekszik az elektromos gitár sikerével is. A huszadik század derekán példátlanul elterjedt volt, mostanra a gyűjtők és ínyencek házi stúdióiba került 

Ma ismét reneszánszát éli a Hammond orgona, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás elektromechanikus hangszínek felé. A kétnapos fesztiválon olyan magyar zenekarok játszanak, amelyekben kulcsszerep jut a Hammond orgonának.  A programok szervezője Premecz Mátyás, támogatója az Artisjus. 

B2B3
B2B3

A fesztivál első napján a Kaltenecker Zsolt - Martonosi György duó és a Barabás Lőrinccel kiegészülő Kéknyúl Hammond Band lép fel. Másnap egy délutáni digitális workshop után a civilben a Müpa orgonistájaként tevékenykedő Fassang László játszik Szokolay Dongó Balázzsal, majd a legendás Hammond-együttes, a Niacin repertoárját továbbvivő B2B3 trió (Horváth Krisztián, Takács R. Adrián, Blaskó György és vendégeik, Tóth Vera és Koós Réka) koncertjével zárul az orgonás találkozó. 

  

Első magyar Hammond orgona fesztivál

2010. április 8-9. Take5