Pandora, Gabriella

Fekete-Kovács és az ő rejtélye

2010.03.12. 10:00

Programkereső

Fekete-Kovács Kornél saját kvintettjével és a Miskolci Szimfonikusokkal is előadott szerzeménye vitte el az első Orszáczky-díjat.
Fekete-Kovács Kornél
Fekete-Kovács Kornél

 A Magyar Zeneszerzők Egyesülete ugyan klasszikus zenei szervezetnek tekinthető, de Gonda János és más meghatározó tagok régóta pártolják, hogy a klasszikus szentélyekbe a fésületlen jazz képviselői is betehessék a lábukat, ennek jegyében írták ki legújabb pályázatukat. Az egyesület által meghirdetett Orszáczky-díj, amely a könnyűzene alkotóinak (zeneszerzőknek, szövegíróknak, szerzőpárosoknak) kíván elismeréssel szolgálni kiemelkedő munkájukért, már kiírásának első évében sikert aratott. Tizenegy pályamű érkezett be a jelentkező szerzők 2009. évi munkáiból és a szakmai zsűri (Binder Károly, László Attila, Lerch István, Miklós Tibor és Tóth Péter) örömére az anyagok túlnyomó többsége magas színvonalú, sokszínű, értékes munka volt. A zsűri február 27-én döntött: az Orszáczky-díjat 2010-ben Fekete-Kovács Kornél nyerte el a 8:45 AM/PM című nagyzenekari művével. A díj ünnepélyes átadásának helyét és időpontját később közlik majd.

A furcsa cím magyarazátára a díjnyertes szerzőt kérte meg a Fidelio. Fekete-Kovács Kornél elmesélte, hogy valami miatt hosszú évek óta ¾ 9-kor mindig ránéz az órára, de csak az analóg számlapúakra, éppen amikor a két mutató fedi egymást. Akár reggel, akár este, hetente 10-12-szer biztos ezt veszi észre, megint ¾ 9... Egyszer a hálószobai elektromos falióra is megtréfálta, mert amikor felébredt, megint ezt látta. Kiment a konyhába, kávét főzött, tíz perccel később azt vette észre, hogy már délelőtt van. Újra megnézte a hálószobai órát: azon 8h55 volt, tehát a benti óra nem állt meg, csak mintha megvárta volna őt. Fekete-Kovács a rejtélyes időpont titkára egyelőre nem tud magyarázatot, mindenesetre lekottázta a misztikus összefüggéseket. Lehet, hogy a Zeneszerzők Egyesületében tudnak valamit?!

A crossover és a stílusok közötti kézfogás meggyőződéses hívének tekinthető a nagyszerű karmester, Kovács László, aki a Miskolci Szimfonikusok élén adta elő a most díjazott művet, amelyben a szerző kvintettje élén és hangszeres szólistaként is részt vesz. A pompás muzsikáról az alábbi amatőr felvétel a miskolci Művészetek Házában készült, de ezzel kell beérjék mindaddig, amíg várhatóan idén nyárra megjelenik a Pannon Filharmonikusok és a Fekete-Kovács Kornél Kvintett közös lemeze, amelynek nyitódarabja valószínűleg éppen ez lesz. A szerzeményt sűrített formában egy ideje már játssza a Kvintett „egyedül" is, a nagyzenekari szólamok lényegében a főtéma kidolgozásából születtek.