Szilárda

Jazztavasz Debrecenben

2010.03.13. 20:22

Programkereső

Az orgonista Rhoda Scott a soul és swing, Paco de Lucia a flamenco, a trombitás Leroy Jones pedig a New Orleans stílus sztárjaiként látogatnak el a jubileumi Debreceni Tavasz Fesztiválra. A világzenét Snétberger Ferenc duója képviseli.
Rhoda Scott
Rhoda Scott

Újra Debrecenben lép fel a mezítlábas hercegnőként is aposztrofált Rhoda Scott. Fantasztikus orgonatudásával, töretlen energiájával és szenvedélyes játékával  kápráztatja el a közönséget. A Grammy-díjas művésznő március 19-én ad koncertet. Metodista lelkész lányaként Scott gospelen nevelkedett apja templomában, ahol orgonálhatott is. Később klasszikus zongorát is tanult, azonban visszatért az orgonához, a Manhattan School of Music-on szerzett diplomát. Hangszeréül a Hammond orgonát választotta és hamarosan a világ legjobbjai közt emlegették. Scott, más jazz orgonistáktól eltérően összetéveszthetetlen, szinte csak rá jellemző pedálhasználattal játszik basszusfutamokat, így adva lehetőséget a bal kezének arra, hogy gondosan kidolgozott dallamokat tudjon megszólaltatni. Imád Magyarországon játszani, mert már a hetvenes években belopta magát a közönség szívébe. Repertoárjában szinte mindig feltűnnek az olyan örökzöldek, mint a Glenn Miller által híressé tett In the Mood, a Gershwin-sláger Summertime vagy Desmond klasszikusa, a Take Five.

 A Berlinben élő, de rendszeresen hazajáró Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef közös zenei találkozása különleges élménnyel kecsegtet március 23-án.

Dhafer Youssef és Snétberger Ferenc egymást erősítik
Dhafer Youssef és Snétberger Ferenc egymást erősítik

Az ősi és a modern tökéletes összhangja keveredik zenei stílusukban, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok. Turnéjuk Debrecenen kívül érinti Sopront, Szegedet. Salgótarjánt és Budapesten a Millenárist. Az oud (arab lant) játékos, valamint zeneszerző és énekes Dhafer Youssef Tunéziában született. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrációk és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Snétberger és Youssef barátsága és zenei együttműködése több mint egy évtizedes. Első duókoncertjük még a 90-es években elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét.

Paco De Lucia
Paco De Lucia

A neves flamenco-gitáros, Paco de Lucia sem először játszik Magyarországon. Szóló fellépésen kívül a legendás McLaughlin és Al Di Meola gitártrió tagjaként is ünnepelhette a közönség. Március 27-én a Főnix Csarnokban ad koncertet. Így akik Budapesten már azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy minden jegy elkelt, még pótolhatják, amit egyébként elmulasztanának. De Lucia neve egybeforrott a flamencóval, egy olyan stílussal, amit szinte mindenki ismer, nagyon sokan szeretik is, hiszen szép, szenvedélyes, lírai és egy kicsit egzotikus is. Nyitottsága és lankadatlan alkotókészsége révén valódi párbeszédet teremtett a flamenco és a brazil ritmusok, a jazz, illetve a klasszikus szerzők zenéje között. Debreceni  koncertjén öt hangszeres zenész (gitár, basszus, harmonika, szintetizátor, ütőhangszerek), két énekes és egy táncos kíséri majd.

Leroy Jones a Jazz Steps lemezfelvételén
Leroy Jones a Jazz Steps lemezfelvételén

A tradicionálisnak is nevezett jazz stílus ismert trombitása, Leroy Jones az idén 10 éves hazai Jazz Steps Band-el a Kölcsey Központban március 18-án ad koncertet. A Steps ambíciózus, fiatal zenekar, akik minden megtesznek a tradicionális jazz magas színvonalú interpretációjáért. Új lemezüket, melyet Debercenben, valamint Pécsett és Budapesten mutatnak be, a New Orleans-i vendégszólistán kívül Micheller Myrtill közreműködésével rögzítették. 

március 18: Leroy Jones, Jazz Steps Band - Kölcsey Központ

március 19: Rhoda Scott - Kölcsey Központ

március 23: Snétberger Ferenc, Dhafer Youssef - Kölcsey Központ

március 27: Paco de Lucia - Főnix Csarnok