Luca, Ottilia

Jazzklubba gördülő kövek

2010.03.14. 13:09

Programkereső

A Rolling Stones-tag Tim Ries már másodszor jár a Take 5 jazzklubban. Ez önmagában is nagy szó volna, de most ráadásul nem is egyedül jön!
Tim_Ries_Foto_Lourdes_Delgado
Tim_Ries_Foto_Lourdes_Delgado

Ries magával hozza Bernard Fowler-t is, aki a Rolling Stones első vokalistája. Mivel Ries ugyancsak a világelső banda, az élő rocklegenda sorait erősíti, így nem kérdés, hogy mi lesz a program. Kettejüket a magyar jazz krémje kíséri, az Oláh Kálmán Trio, amelyben Barcza Horváth József bőgőzik és Balázs Elemér dobol. Ritkán adatik meg, hogy egy estén belül legyen részünk a legdögösebb rock'n roll és a legkomolyabb jazz élményében is.

Ries tavaly szeptemberben Norah Jones, John Scofield, John Pattiticci és további Stones-tagok és jazz világnagyságok társaságában készítette el a koncert alapjául szolgáló anyagot, a szellemes és ugyanakkor erőteljes Stones World: Rolling Stones World Music Project című stúdióalbumot. Perzse ilyen kreatív erőkkel nem kell attól tartson, hogy nem tudnak mit kezdeni az untig ismert slágerekkel és bátran hozányúltak olyan nótákhoz is, mint a Satisfaction, Slipping Away, Honky Tonk Women, As Tears Go By, Paint It Black, Gimme Shelter, Street Fighting Man, Wild Horses, Ruby Tuesday, Waiting On A Friend, Angie, You Can't Always Get What You Want. Persze a recept, aktuális pop vagy rock slágerek jazz elődasában nem újkeletű, a jazznek mindig is tápláló közege volt, mióta előadóművészetként elvált a tánczenétől. Herbie Hancocktól Brad  Mehladuon át Esbjörn Svenssonig és tovább sorolható azoknak a zenekarvezetőknek, és persze nem csak zongoristáknak a sora, akik csodálatos és emlékezetes feldolgozásokat készítettek pop-rock slágerekből.

Március 14. és március 16, 21:00: Take 5 jazzclub
Tim Ries (Rolling Stones), Bernard Fowler (Rolling Stones), Oláh Kálmán Trio