Auguszta

Leroy a Steps oldalán rója

2010.03.14. 17:35

Programkereső

A New Orleans-i trombitás, Leroy Jones lesz a magyar Jazz Steps Band szólistája azon a lemezbemutató turnén, amelyen Micheller Myrtill is közreműködik.
Leroy Jones a Jazz Steps lemezfelvételén
Leroy Jones a Jazz Steps lemezfelvételén

A Jazz Steps zenekar a New Orleans-i trombitással, Leroy Jonesszal és Micheller Myrtillel Side by Side címmel közösen készített lemezt. A zene a Mississippi-folyó mentén kialakult, tradicionális jazzműfajok - elsősorban a ragtime, a dixieland és a swing - jegyében fogant.

Leroy Jones 1958-ban született New Orleansban. Az iskolai zenekarban kezdett trombitán tanulni 10 évesen. 13 évesen már a templomi fúvószenekarában játszott. Az együttes idővel átalakult és a Hurricane Brass Band nevet vette föl, tagjai később a legendás Dirty Dozen Brass Band-be kerültek. Leroy Jones meghatározó figura volt a feltörekvő fiatal louisianai zenészek új generációjában a '70-es évek végén, amely keresztül vitte a New Orleans-i rézfúvós zenekarok reneszánszát. Jones a '90-es években éppen e hagyomány legfőbb őrének számító Preservation Hall Big Band szólistájaként is többször szerepelt.

A Steps fő törekvéseként a '30-as, '40-es évek swing korszakának kitűnő hangszerelésekben bővelkedő ismert és népszerű kompozícióit eleveníti fel, és a dixieland mellett swing és mainstream hatásokat is feldolgoz. Ezt a stílust a professzionális zenészek igényességével és egyéni íz hozzáadásával igyekszik megszólaltatni. A zenekar tagjai valamennyien, jazz vagy klasszikus zenei múlttal rendelkező, professzionális, fiatal muzsikusok, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szereztek diplomát. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. Az alapítás óta eltelt tíz évben négy önálló CD-t jelentetett meg. Számos hazai és külföldi sikeres fellépéssel szerzett magának hírnevet, a többi között a Művészetek Palotájában, a Pesthidegkúti Nyári Fesztiválon, tavaszi fesztiválokon, illetve Európa-szerte Gronau, Kempten, Frankfurt, Zakopane, Rybnik és Sonneberg koncertpódiumain. A zenekar közreműködőinek saját szerzeményei mellett olyan örökzöldek is hallhatóak a az új lemezen, mint a Sing, Sing, Sing, a Sweet Georgia Brown, az It Don't Mean a Thing vagy a Stealing Apples - többek között Jerome Kern, Duke Ellington és Fats Waller szerzeményei.

A CD bemutatója három helyszínt érint, a debreceni és a pécsi koncert után a budapesti premier a Klebelsberg Kultúrkúriában lesz. A produkció fényét emeli az énekes szólista személye. Micheller Myrtill neve több mint egy évtizede ismerős a hazai zenei életben. Diplomás jazz-ének művész és tanár lévén számos formációban hallhattuk már hangját, vokalistaként több mint negyven zenei kiadványon közreműködött. 2006-ban két nemzetközi versenyről is díjjal tért haza. A Németországban megrendezett Voice and Guitar nemzetközi ének-gitár duó versenyen 55 versenyző közül a legjobb nyolc között díjazták Pintér Tibor gitárossal. A Finnországban rendezett Lady Summertime jazzének-versenyről III. díjjal tért haza. Micheller Myrtill saját zenekarával és duóban is több lemezt adott már ki.

Március 20, 19:00 Klebelsberg Kultúrkúria
Jazz Steps
Közreműködnek: Micheller Myrtill - ének, Leroy Jones - trombita, ének, Jazz Steps: Lázár István - trombita, ének, Finok Zoltán - szaxofon, klarinét, Almási Attila - pozan, Nagy Iván - zongora, Oláh Zoltán - bőgő, Berdisz Tamás - dob