Lázár, Olimpia

Palya Bea kortárs táncdalai

2010.03.14. 00:54

Programkereső

Néhány hónappal azután, hogy Palya Bea énekesnő az Egyszálénekkel, egy szál egyedül is el tudta bűvölni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét, vadonatúj, immár kollektív produkcióját is itt mutatja be: egyénileg feldolgozott táncdalokat és slágereket ad elő.
Palya Bea a MüPában
Palya Bea a MüPában

Palya Bea sokoldalú, csodálatos előadóművész. Az Adieu Les Complexes és az Egyszálének sikercédék után most egy új, igazán különleges albummal ajándékozza meg közönségét, amely a táncdalfesztiválok korát, a hetvenes éveket idézi, de egyáltalán nem szokásos módon, erre utal a lemez címe is: Én leszek a játékszered!   

Ő maga így foglalta össze az alkotói folyamatot, amely ugyancsak egy MüPa-fellépéssel indult: „A régi idők dalainak ötlete a tavalyi táncdalfesztivál-koncerteken jött elő bennem. Énekeltem a dalok első sorait taxiban, barátoknak, családi összejöveteleken, és mindenki azonnal továbbénekelte, a szüleimet különösen szép volt látni, amint felvillantak egy-egy dal hallatán. A nosztalgikus retró-hangulat átérzése közben azt is láttam, hogy ez a dalkincs városi népzene: közösen énekelhető, ismert dalok, mégis mindenki a maga történetét hallja bele.

Palya Bea Én leszek a játékszered CD
Palya Bea Én leszek a játékszered CD

Én is gátlástalanul kísérleteztem hát, játszadoztam a dalokkal, megnéztem, hogyan is vonatkoznak rám, hogyan tudom megtölteni őket én tartalommal. Ebben Gryllus Samu zeneszerző volt társam. A hangzás legtöbbször népzenei világokat idéz, de sok más zenei hatás is ért minket, ez is hallható az anyagon. Olyan régi dalok szerepelnek az Én leszek a játékszered c. új albumon saját stílusban, mint például az Add már Uram az esőt, a Megáll az idő, a Késő bánat, Most már utánam a vízözön, vagy a Nem akarok mindenáron férjhez menni."

Bár szerepelnek a Sony Musicnál mejelent lemezen és a koncerten külföldi számok is, főleg magyar énekesektől válogatták össze a sokféle stílust és felfogást képviselő dalokat. A koncerten, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendez, a Honvéd Férfikar mellett Palya több régi zenésztársa is színpadra lép: például Szokolay Dongó Balázs és Dés András, de a társszerzőnek tekinthető Gryllus Sámuel például Tömösközi László (Amadinda) ütőire és Rohmann Ditta csellóművész hangszerére is írt szólamot. 

2010. március 23. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Palya Bea lemezbemutató koncertje
Közreműködik: Szokolay Dongó Balázs - szaxofon, kaval, furulya, duda, Dés András - etnikus ütőhangszerek, Bolya Mátyás - koboz, citera, Barvich Iván - kaval, tárogató, Tömösközi László - klasszikus ütőhangszerek, Rohmann Ditta - cselló, Mazura János - tuba, Barcza Horváth József - nagybőgő, Bizják Gábor - szárnykürt, a Honvéd Férfikar és sokan mások