Vince, Artúr

Gearbox - László Attila

2010.03.17. 13:39

Programkereső

Érdekli, milyen hangszeren játszanak, és milyen eszközöket használnak a profik? Gearbox rovatunkban titkaikat nem féltő zenészek felszerelését ismerhetik meg. Ezúttal László Attila eszköztárát mutatjuk be.
László Attila
László Attila

A március 15-én kitüntett László Attila 1953-ban született Kaposváron.  A Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazz együttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a Kaszakő nevű jazz együttest, melynek eredeti hangzású zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen rögzítették. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, mely hét éven keresztül működött. Pályafutása során olyan világhírű jazz zenészekkel muzsikált együtt, mint Randy Brecker, Anthony Jackson, James Moody, Tommy Campbell, Dave Friedman, Gary Willis, Hiram Bullock, Bob Mintzer.

Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként tizenhét éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val lemezfelvételeken és koncerteken. Közös munkájukat sok nagy példányszámban eladott album, sikeres koncertek, tv felvételek fémjelzik. A '90-es évek elején megjelent Cserháti Zsuzsa lemezek zenei anyagának elkészítésében meghatározó szerepet vállalt. 

1992-ben alakította meg saját együttesét, a László Attila Band-et, amelynek stílusa a contemporary jazzhez áll közel. A zenekar eredeti hangvételű zenéjét László Attila írja és hangszereli, de Once Upon a Time című lemezükön a zongorista Oláh Kálmán - a zenekar alapító tagjának - jellegzetes kompozíciói is hallhatók. Az elmúlt években több újabb formációt alakított. A László  Attila Quintet, amely a Just Trust című lemezen hallható, a modern jazz, a lüktető nyolcados zene és a népzenei stílusok igen magas szintű képviselője. A kompozíciókban a zenészek képesek ezeket a hatásokat természetes egységgé formálni úgy, hogy abból teljesen eredeti, eleven muzsika születik. László Attila gitározik, Oláh Kálmán zongorázik, Borbély Mihály szaxofonon és tárogatón játszik, Lattmann Béla basszusgitározik, Borlai Gergő dobol. Az utóbbi időben a László Attila-Oláh Kálmán Quartet-tel is gyakran fellép. A két szólista-zeneszerző csaknem húszéves zenei együttműködésének legújabb állomása ez a zenekar, melyben saját, finom hangvételű kompozícióikon kívül jazz standardeket is játszanak. Ebben az együttesben Lattmannn Béla basszusozik, Lakatos Pecek András dobol. 2009 tavaszán jelent meg a gitáros sorrendben ötödik szerzői lemeze, a Babel a Tom -Tom kiadónál. Tavaly augusztusban meghívást kapott IlaiyaRaajától Indiából - akit a hatalmas ország egyik legismertebb zeneszerzőjeként tartanak számon - egy filmzenében szólistaként való közreműködésre. A felvételek Chennai-ban (korábban Madras) zajlottak Lattmann Béla és Nagy János zongorista társaságában, ahol az egzotikus indiai ritmus alap és melódia találkozott az európai dallam és harmóniavilággal.

Az aktív zenélés mellett  a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt 1999-től  2005-ig, 2001 és  2009 között pedig a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja. 1987 óta a tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén, jelenleg mint docens és mint az intézmény big bandjének vezetője. 2009 októbere, a Fuga Jazz Klub indulása óta a sorozat művészeti vezetője. Pályája során számos elismerésben részesült: 1997: Huszka díj; 1999: Szabó Gábor Jazz Életmű-díj; 2000: Weiner Leó Zenepedagógiai Díj; 2003: Liszt- díj, 2010-ben pedig Érdemes művész lett.

Elektromos gitárok:
- Gibson L5

- Megyesi Tibor L. A. model  

- Paul Reed Smith

- Fender Telecaster 

- Fender Stratocaster ('78)

Akusztikus gitárok:
- Yamaha CGX-171CC

- Ovation

Gitárhúr:
- D'Addario 010-042

Erősítők:
- Vox AC 30

- Bogner

- Nyerges András Jazz Master

- Roland AC 90
- Roland GT 10 effect

 

 

www.laszloattila.com