Pandora, Gabriella

Három nagyágyú a Balkánon

2010.03.17. 12:58

Programkereső

A frissen nyílt West Balkán a Nyugatinál rögtön három nagyágyút vonultat fel 18-án este: a világhírű Muzsikással régi zenészbarátjuk, Alexander Balanescu lesz hallható, és fellép az Unger Balázsra épülő Cimbaliband is.
Muzsikás
Muzsikás

Ahogy a hosszúnak ígérkező tévésorozatok, úgy a West-Balkán (a Nyugati téri Skála Metró épületében) is dupla, vagy inkább tripla nyitánnyal indítja Globalizer (Folk Is Sexy) elnevezésű, ambiciózus rendezvénysorozatát. A Fidelio olvasóit nem sértjük meg azzal, hogy a Muzsikás együttest, akik a magyar népzenének annyi dicsőséget szereztek itthon és külföldön, részletesen bemutatjuk (rövid életrajzukra e cikk végén mutat hivatkozás), inkább Alexander Balanescura koncentrálunk, bár éppen a Muzsikással és saját együttesével többször is szerepelt Magyarországon.

A Bukarestben született hegedűs családjával 1969-ben Izraelbe menekült, így tanulmányait Jeruzsálemben, majd Londonban folytatta, és a Juilliard Schoolon fejezte be. A '80-as évek elején Londonban élve a legkitűnőbb kortárs zenei együttesekkel dolgozott együtt, belépett a népszerű Michael Nyman zenekarába. Később az Arditti Vonósnégyes tagja lett, majd 1987-ben Balanescu Quartet néven megalapította saját zenekarát, amellyel a következő években komoly hírnevet szerzett magának. Többek között, Michael Nyman, Gavin Bryars, Kevin Volans, John Lurie, David Byrne, Ornette Coleman, Jack DeJohnette, Kate Bush, Rabih Abou-Khalil és mások dolgoztak velük. Az áttörést a népszerű műfaj irányába a Kraftwerk dalainak feldolgozása hozta meg számukra. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb kortárszenei és jazzfesztiválokon - Roskilde, Pori, Bath, stb. - is felléptek.

Alexander Balanescu
Alexander Balanescu

Balanescu ugyan klasszikus zenészként indult, de jelentős hatást gyakoroltak munkáira a különböző kelet-európai népzenék is. Pályafutása során számos filmhez, színházi- illetve táncelőadáshoz készített kísérőzenét. A népszerű muzsikus zeneszerzőként jegyzi a Miskolci Nemzeti Színház két előadását - Szép kilátás, Agyő Európa, Európa agyő! -, de nevéhez fűződik a Tabló - Egy romazsaru története című magyar játékfilm zenéje is. Vendégként szerepelt a Muzsikás együttes 1998-ban megjelent Bartók albumán.

FF024A93-2F6E-4196-B35D-C106230ABC04

Az Unger Balázsra épülő, idestova öt éves Cimbaliband multikulturális kavalkádot jelenít meg: szerb harmonikás, magyar hegedűs, horvát tamburás, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos játszik együtt. Ungert a cimbalom Chuck Berryjeként is emlegetik, mert gyors riffjeivel változatos stílusban mozgatja és irányítja a zenekart. Koncertjeiken igazi örömzenét játszanak, stílusbeli korlátok nélkül, de a gyökerekből táplálkozva. Unger brácsásként indult, majd a Magyar Állami Népi Együttes később a Dresch Quartet cimbalmosa volt. Állandó vendégművésze a Fonó zenekarnak. 2001-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere.

Március 18., 21:00 West-Balkán - Globalizer (Folk Is Sexy)

Muzsikás, Alexander Balanescu, Cimbaliband