Luca, Ottilia

A gitár és az oud barátsága

2010.03.20. 20:28

Programkereső

A Berlinben élő, de rendszeresen hazajáró Snétberger Ferenc és a tunéziai származású Dhafer Youssef zenei találkozása különleges élménnyel kecsegtet a Debreceni Tavaszi Fesztiválon.
Snétberger-Dhafer, fotó: Jens Rötzsch
Snétberger-Dhafer, fotó: Jens Rötzsch

A kozmopolita zeneszerző, énekes és oud (arab lant) játékos Dhafer Youssef 1967-ben született a tunéziai Teboulbában, 1990 óta Európában él és dolgozik. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrációk és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Dhafer az iszlám hagyományokhoz nyúlik vissza spirituális hangzású énekével. A Guardian cikkírója így jellemezte: „Ahányszor csak Youssef elkezd énekelni, a több évszázada letűnt sötét, ősi templomok képét idéző szárnyaló hangot hallunk. Amikor sötét baritonja hajmeresztő fejhangba megy át, a közönség úgy érzi, talpa alatt „megmozdul a föld.." Eddigi lemezein és turnéin többek között együtt szerepelt Nguyên Lêvel, Carlo Rizzőval, Will Calhounnal, Doug Wimbish-sel, Mino Cineluval, Wolfgang Muthspiellel, Bugge Wesseltofttal, Eivind Aarsettel, Gilad Atzmonnal és Paolo Fresuval.

Snétberger Ferenc és Dhafer Youssef barátsága és zenei együttműködése több mint egy évtizedes. Első közös duó koncertjük még a 90-es években elkápráztatta a Zeneakadémia közönségét; együttműködésük azóta is folyamatos; Snétberger hagyományos karácsonyi berlini templomi koncertjének legutóbbi társa is Dhafer volt.

Snétberger, aki a latin zenétől, a flamencón át a bossa nová-ig, a klasszikus gitárzenétől a keleti-arab zenei világig szélesre tárta saját zenei horizontját; megkapó és egyedi spirituális utazásra indul minden egyes alkalommal, amikor Dhafer Yousseffel játszik egy színpadon. Az ősi hangszer és a tökéletessé fejlesztett modern összhangja szólal meg, amelyben egyaránt felfedezhető az arab zene, a brazil dallamok, a flamenco és a roma hagyományok. Kettejüket a fentieken túl az is összeköti, hogy mindketten készítettek duó-lemezt és turnéztak Markus Stockhausennel, a klasszikus zeneszerző trombitás fiával, aki Budapesten is megfordult Snétberger kedvéért. Turnéjuk Debrecenen kívül érinti Sopront, Szegedet. Salgótarjánt és Budapesten a Millenárist.

Március 23, 19:00 Kölcsey Központ, Debrecen, Nagyterem

Snétberger Ferenc, Dhafer Youssef