Lázár, Olimpia

Ünnepe a magyar jazznek

2010.03.23. 22:00

Programkereső

A magyar jazznek saját fesztiválja van: a Magyar Jazz Szövetség országos rendezvénysorozatot koordinálva hívja fel magára és a műfaj kiválóságaira a figyelmet. A csúcspont március végén a BJC-ben következik be.
Hárs Viktor -  Foto Nagy Edina
Hárs Viktor - Foto Nagy Edina

Március eleje óta zajlik az idei Magyar Jazz Ünnepe, amelyet a fővárosban a Magyar Jazz Szövetség a Budapest Jazz Clubbal együtt szervez. Ebben az évben is háromnapos koncertsorozattal tisztelik meg magukat, a műfajt, a közönséget, a támogatókat és mindenkit, akinek fontos a műfaj. A vidéki koncertek nagy része ugyan már lezajlott, de április közepéig sorra kerül még Békéscsaba, Eger és Mohács. A fővárosi helyszín azért is különleges, mert itt adják át a 2010. évi Pernye András életműdíjat Gyémánt Lászlónak március 25-én, majd másnap a Szabó Gábor-díjat Dresch Mihálynak - akinek természetesen együttese is fellép.

A Jazzszövetség nagyvonalúan szerkesztette meg a programot, kiemelten odafigyelnek az utánpótlásra, a Jazzünnep valóban szélesre tárja kapuit a különböző nemzedékek és stílusok előtt, nem csak a sokat szereplő, megszokott neveket lehet hallani az országos és a pesti koncerteken. Csütörtök este Juhász Gábor, Sárik Péter és Harcsa Vera zenekarai játszanak. Másnap a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakosai, majd az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szervezésében lezajlott Országos Jazzverseny nyertesei kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Dreschék után az East Side Jazz Company, a Grencsó Kollektíva, a Hárs Hegy Band lép színpadra. Szombaton a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakos zenekarai és big band-je, továbbá az Ávéd János-Fenyvesi Márton Quartet, a Class Mates Quartet, a Kovács Linda Quartet, és a Szakcsi Junior Trio kapott helyet. 

bágyi balázs
bágyi balázs

Mindhárom estét a Budapest Jazz Club haladó hagyományának megfelelően jam session zárja, vagy inkább vezeti át a hajnalba. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatói számára a rendezvény ingyenes. 

A Magyar Jazz Ünnepe teljes programja ide kattintva olvasható.