Luca, Ottilia

És ezért még fizetnek is!

2010.03.27. 00:00

Programkereső

A 79 éves Jim Hall igazi legenda, a jazzgitár olyan művésze, akire az egész világ felnéz. Első magyarországi koncertje a Trafóban nagyjából ötven éves lemaradást pótol be. Ella Fitzgerald, Bob Brookmeyer, Sonny Rollins, Bill Evans, Lee Konitz, Michel Petrucciani, Wayne Shorter, Pat Metheny: hosszan lehetne híres partnereit sorolni. A művész telefonon állt rendelkezésünkre New York-i otthonában. INTERJÚ

Jim Hall foto Gene Martins
Jim Hall foto Gene Martins

- Joey Baron dobos és Scott Colley bőgős személyében nagy tudású partnerekkel érkezik hozzánk, ők viszont az utóbbi időben már megfordultak Budapesten. 

- Ebben a trióban elég sokat dolgoztunk együtt az utóbbi években, Joeyt nagyon rég óta ismerem, és persze Scott is régi partnerem, a nagybőgősökkel készült lemezemen is hallható. Joey hihetetlenül jó dobos, aki mindig odafigyel a másikra és tud halk is lenni, és mindig életre kelti a dobokat. Colley is ugyanolyan kreatív, és hozzá még jó emberek is, közeli barátok! Néha kvartettben is játszunk, Bill Frisell-lel. Persze mivel Joey többnyire Berlinben él, ezért ő könnyebben utazgat Európában.

- Frisell-lel, akit nálunk szintén elég sokan ismernek, elkészült a friss lemezük, és ha jól tudom, ez már a második?

- Nem, valójában arról van szó, hogy miután összeraktuk a duó anyagát, amin tényleg ketten játszunk, úgy döntöttünk, hogy ezt ki akarjuk terjeszteni egy kicsit. Így aztán Scott-tal és Joeyval bővültünk kvartetté, és a Hemishperes így két külön korongon, de egy lemezen jelenik meg. Elég izgalmas projekt lett belőle.

- Magyarországon sokan ismerik a Pat Methyenvel készült, tíz évvel ezelőtti duólemezét, úgyhogy kiváncsian várjuk. De most már nem a Telarc gondozza lemezeit, hanem azokat az ArtistShare művészegyesület adja ki, amelyik erősen támaszkodik az internetre.  

- A Telarc roppant nagyvonalú volt velem, sok mindenben támogattak, de az utóbbi időben a lemezcégek eléggé nagy bajba kerültek. Viszont az ArtistShare-t egy barátom indította, Brian Camelio, aki rábeszélt, hogy próbáljam ki. Amikor ki akartuk adni a Village Vanguard klubban Scott Colleyval és Lewis Nash-sel készült koncertelemzünket, akkor magától értetődő volt, hogy kipróbáljam, és működik. Most a Frisell-el közös kvartettet is így adjuk ki, de azért ez inkább csak a kisebb projektjeim megjelentetésére alkalmas.

- Azt szokta  mondani, hogy úgy lett gitáros, miután zeneszerzést tanult, hogy először ki akarta próbálni, hogy azért a színpadon is meg tudja állni a helyét. De most már zeneszerzőnek is tekinti magát, nem csak gitárosnak, ugye?

- (nevet) Igen, persze. A clevelandi  konzervatóriumban zeneszerzést tanultam, egyébként akkoriban sok '56-os magyarral és magyar zenével találkoztam. Abban az időben Bartók volt a példaképem, Kodályt is nagyra tartom. Néhány éve írtam egy nagyobb művet a Baltimore-i Szimfonikusoknak, ugyanis ott egy nagyobb gitárfesztivált is rendeznek, és erre a fesztiválra rendeltek tőlem egy művet. Azt nagy élvezettel játszottam annak idején.

- Zoller Attilát, a világhírű magyar gitárost közelebbről ismerte, úgy tudom.

- Attila a barátom volt, és nagyon nagy szomorúságot okoz nekem, hogy már nincs köztünk. Amikor már tudta, hogy a betegség le fogja gyűrni, eljött hozzám a lakásomra, és játszottunk egy keveset, onnan pedig rögtön Pat Methenyhez ment, ugyanúgy látogatóba és muzsikálni.

- Többször is nyilatkozta, hogy igazán az tartja frissen, hogy nem szeret unatkozni, és ha mindig ugyanazt játszaná, unatkozna. Ez a szempont a partnerei megválogatásánál is szerepet játszik?

- (nevet): Igen, ez igaz, ezen nincs mit tagadni... A partneriemtől is azt várom, hogy mindig meg tudjanak lepni, hogy ne csak megszokásból játszanak. Joeyra és Scottra például így gondolok, mint akik mindig tudnak újat mondani nekem is, és a közönségnek is.

- Miből rakják össze a budapesti koncert és az itt induló turné repertoárját?

- Lesznek új dolgok is, az biztos. Mindig játszunk standardeket, mert azt várják az emberek, legyen felismerhető szám is számukra. De lesznek szabadon improvizált részek is, és ha minden jól megy, még a turné indulásáig hátralévő hetekben teszek eléjük új számokat, új anyagot. Olyan sokan mondták, hogy gyönyörű és izgalmas város az Önöké, barátok is, akik csak turistaként jártak ott. És említettem, hogy milyen fontos nekem Bartók. Tényleg nagyon várom, hogy eljussak Budapestre. Fantasztikus, hogy ezért még fizetnek is!