Árpád

Enrico Rava Európai Jazz Díjas

2010.03.29. 12:23

Programkereső

Bolla Gábor után újabb magyar (nemzetiségű) fiatal kapott Hans Kollerről elnevezett tehetségdíjat Bécsben: Hodek Dávid, aki még Bollánál is fiatalabb volt, amikor a zsűri felfigyelt rá. A legnagyobb presztízsű és egyetlen eleve nemzetközi díjat Enrico Rava vette át március 26-án, aki másnap önálló koncertet is adott kvintettjével.
Enrico Rava kvintettje a bécsi Koller-gálán
Enrico Rava kvintettje a bécsi Koller-gálán

A European Jazz Prize és a Hans Koller díjak gáláját hagyományosan a Porgy and Bessben, Ausztria legnevesebb jazzklubjában rendezi az Austrian Music Office (AMO), és vezetője, Matthias Rüegg. A svájci muzsikus nagy gründoló: az AMO mellett a világhírű Vienna Art Orchestra és a Porgy jazzklub alapításában is oroszlánrészt vállalt. Hans Koller szaxofonos a modern osztrák jazz atyja, aki többek között Zoller Attilával is szoros kapcsolatot ápolt, ő kapta tizennégy évvel ezelőtt az első életműdíjat, ami azóta az ő nevét viseli.

Március 26-27-én díjazták a 2009-ben szerzett érdemeket. A legfontosabb osztrák díjakat, mint az év muzsikusa, év lemeze, év zenekari tagja, stb.,  szakmai zsűri ítéli oda, emellett két díjat az alapító személyes döntése alapján osztanak ki. Az egyiket, Az év felfedezettje díjat egy magyar nemzetiségű szlovák csodagyerek, a tizenkét éves Hodek Dávid vehette át. Rüegg a Fidelio kérdésére a gála után elárulta, hogy amikor először választott nem osztrák tehetséget, akkor támadták is ezért, hiszen elvileg a Hans Koller-díj nemzeti elismerés volna. Akkor, 2004-ben Bolla Gábor, a kiemelkedő tehetségű fiatal magyar szaxofonos részesült az év felfedezettjének járó díjban, 2006-ban pedig a kéthónapos New York-i tapasztalatszerzésre szóló ösztöndíjat is megkapta. Idén a sokoldalú Juraj Bartos hívta fel Rüegg figyelmét Dávidra, aki szintén el volt kápráztatva tőle.

A komárnoi Hodek Dávid három éves kora óta dobol. (!) Négy éves korában édesapja elvitte Jávori Vilmoshoz, aki megállapította, hogy a fiú valóban különleges tehetség. Jávori szerint akkor már egy tapasztalt és gyakorlott tinédzser szintjén játszott. Azóta sok mindenkivel muzsikálhatott, és amint arról már a Fidelio beszámolt, hazájában kiadás előtt áll a bemutatkozó lemeze.

A gálán összeszaladt a ház, amikor díjazottként megjelent Dávid a maga 12 évével, huncut mosollyal, szerény és megnyerő gesztusokkal, majd le- (inkább fel)ült a dobokhoz, és olyan time-ot hozott, ami hatalmas tapsvihart aratott. Nagyon szerényen csak egy számot játszottak, a (magyar) Sárik Péter zongorázott és (a cseh) Robert Ragan Jr bőgőzött. A mainstream jazz ritmusának az adja meg a sava-borsát, hogy a bőgő és a dob, a két legfontosabb ritmushangszer leheletnyit késleltetve hozzák az ütemhangsúlyokat. Ezt nem annyira tanulni, mint inkább érezni kell. Ebben már most nagy király a fiatal fiú, aki olyan rutinosan játszik, annyira természetesen kezeli a hangszert, hogy csukott szemmel nincs ember, aki megmondaná a korát.

Hodek Dávid
Hodek Dávid

Az osztrák díjazottak listáját az alábbi linken böngészhetik, de a gálán mutatottak alapján külön figyelmet érdemel a C.O.D.E című lemez, amivel Eric Dolphy és Ornette Coleman nevére utalnak a Max Nagl, Ken Vandermark, Clayton Thomas és Wolfgang Reisinger kvartett tagjai.

Az Európai Jazz Díjat idén az olasz trombitás, Enrica Rava kapta a kb. 20 országból összeállt nemzetközi zsűri döntésének megfelelően. Korábban többek között Tomasz Stanko, az e.s.t. (Esbjörn Svensson Trió) és Han Bennink kapták a jelentős (EUR 14.500,-) díjat. Az 1943-ban Triestben született Rava már többször szerepelt Magyarországon, először talán éppen egy európai válogatottal a Kongresszusi Központban, több mint tizenöt éve. Az ECM lemezcégnél nagy sikereket aratott, legfrissebb albumán (New York Days) ismét élvonalbeli amerikai sztárokkal játszik. De a bécsi gálára, amelynek második napján teljes koncertet adott, új, hallatlanul dinamikus és magasan képzett muzsikusukból álló „olasz" kvintettjével érkezett.

További részletek: http://www.hanskollerpreis.at/