Pandora, Gabriella

Akciókonzerv nyitócsoport

2010.03.30. 18:05

Programkereső

Bojár Iván András lesz a Konzervnyitó Akciócsoport, a Szandai Mátyás és Dés András kezdeményezte sorozat debütáló estjének vendége április elsején.
Dés András
Dés András

A Konzervnyitó Akciócsoport rendhagyó művészi közösségként alakult, Szandai Mátyás és Dés András, a magyarországi improvizatív zene kiválóságai, jazz és world music zenekarok sokat foglalkoztatott tagjai kezdeményezésére. A csoport havi rendszerességgel lép színpadra, szóval és zenével minden alkalommal más témát járnak körül. De a témák általában nem a zenével kapcsolatosak, kiválasztásuk elsődleges szempontja, hogy inspirálóak legyenek.

A tagok egyik fő célja hogy új kihívások elé állítsák magukat és hónapról hónapra új darabokkal rukkoljanak elő az adott téma vonatkozásrendszerében. Az est vendége egy, az adott témában kompetens vendég. Az estek tervezett lefolyása interaktív: nem csak a meghívók kérdezik a vendéget, hanem a vendég is hozzászól a koncerthez és természetesen a közönség ilyen irányú aktivitására is számít a csoport. Reményeik szerint a sorozat igazi közösségteremtő erővel fog bírni, ahol párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, hozzáértők és laikusok, előadók és a közönség között.

A sorozat nyitóestje április 1., témája pedig egész egyszerűen csak Budapest, Magyarország legbolondabb fővárosa. Vendég: Bijár Iván Adnrás, művészettörténész, művészeti szakíró, az Octogon című folyóirat főszerkesztője. A második estet négy hét múlva, április 29-ére szervezik, a téma: Szemfényvesztők, amelyhez (a zenében sem járatlan) Vágó Istvánt hívták meg. Évadzáróként június elején Varga Mátyás pannonhalmi bencés szerzetest látják vendégül, ugyanis az est címe ez lesz: Művészet és szakralitás a XXI. században. A csoport tagjai: Bacsó Kristóf - szaxofon, Ávéd János - szaxofon, Oláh Szabolcs - gitár, Szabó Dániel - zongora, Lukács Miklós - cimbalom, Szandai Mátyás - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek

A Konzervnyitó Akciócsoport Budapest című estje, vendég: Bojár Iván András

Április 1, 20:00, Fonó Budai Zeneház