József, Bánk

Elkezdődött a Fringe Pécs2010

2010.04.09. 14:16

Programkereső

A háromnapos, ingyenes fesztivál könnyű-, komoly- jazz- és világzenével, tánccal, színházi és gyermekprogramokkal vár minden korosztályt Pécsett.
Fringe Pécs2010
Fringe Pécs2010

A Budapesti Tavaszi Fesztivál öt éve sikerrel zajló alternatív kulturális rendezvénysorozatát 2010-ben Európa Kulturális Fővárosában rendezik meg 2010. április 9. és 11. között. Helyszín lesz a Pécsi Nemzeti Színház, a Bóbita Bábszínház, a Művészetek és Irodalom Háza, a Nádor Galéria, az Ifjúsági Ház, a Pécsi Est Café, a Toxic Club és a Jókai téri Szabadtéri Színpad.

A Fringe fesztivál lényege (mely először 1947-ben a világhírű Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál kísérő rendezvényeként tűnt fel), hogy a hivatalos fesztiválprogram mellett bárki jelentkezhet produkciójával, és azt a szervezők által kijelölt helyen, időben előadhatja - előzetes szakmai elbírálás nélkül, és természetesen tiszteletdíj nélkül. A kezdő előadóknak megmutatkozási lehetőséget, a profiknak - akik szintén szép számmal megtalálhatók a programban - új közönséget és szakmai kapcsolatokat, a közönségnek pedig változatos szórakoztató programot jelent tehát a „Frindzselés".

A 2010-es fesztiválra 320 egyéni előadó, illetve művészeti formáció jelentkezett, a legkülönbözőbb műfajokból. A Fringe hagyományainak megfelelően a programban iskolai művészeti csoportok éppúgy jelen vannak, mint professzionális előadók, így aki ebben az időben Pécsre látogat, sok újdonság mellett akár Kozma Orsi, Thea Soti, Pély Barna, Méhes Csaba, a Dutar, a Kalyi Jag, a Vocal Idiots, a Tenderfoot Blues Unit, a Katáng vagy a Tünet Együttes előadását is megtekintheti.

A produkciókat, a közönség mellett, a kulturális élet jeles képviselőiből álló 60 fős szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak rangos belföldi és külföldi fesztiválokra kaphatnak meghívást. A díjazottak nevei április 15-én válnak publikussá - kizárólag a www.fidelio.hu-n!

Fringe Pécs2010
Fringe Pécs2010