Benedek

Virágzabálók a tiszta levegőben

2010.04.20. 12:00

Programkereső

Alföldi Róbert vendége áprilisban Darvasi László író és Kocsis Ágnes filmrendező lesznek, hozzájuk társul Juhász Gábor, gitáros, zeneszerző.
Darvasi László
Darvasi László

A mindig lebilincselő, mesteri prózaíró, Darvasi László új nagyregénye, a Virágzabálók a 2009-es év egyik hazai irodalmi szenzációja volt. A történet a XIX. század

ba röpíti vissza az olvasót, de, persze, ettől még nem dokumentumkötet, hanem fikció, széppróza a javából: magával ragadó, varázsosan mesélő, nagy ívű regény, remek figurák és filmszerűen megelevenedő jelenetek sorával.  

Az est másik vendége, Kocsis Ágnes a legelső, Friss levegő című nagyjátékfilmjével aratott sikert itthon és külföldön egyaránt, több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett rész, 14 jelentős díjat nyert, az Európai Filmakadémia 2006-ban a Discovery Award kategóriában jelölte a legjobb négy film közé. A rendező nemrég készítette el második nagyjátékfilmjét, Pál Adrienn címmel.

A 2009-es AEGON Művészeti Társdíjat, amelyet mindig az azévi fődíjas, akkor Jónás Tamás költő döntése alapján adtak át, a zeneszerző-gitáros Juhász Gábor kapta, aki korábban a Gramofon és az Artisjus díjban is részesült. Az 1968-s születésű Juhász több jelentős korábbi közreműködői lemez után 2002-ben adta ki első szerzői lemezét a dán Palle Mikkelborggal közösen, 60/40 címmel, a BMC gondozásában. Alapító tagja a Tin-Tin kvartettnek, közreműködője számos neves jazz zenész lemezének. Jelenleg is működő trióját 2006-ban alapította Papesch Péter basszusgitárossal és Fodo (Födő Sándor) ütőhangszeressel. 2009 óta Bacsó Kristóffal (szaxofon) és Schreck Ferenccel (harsona) kiegészülve Juhász Quintet néven is fellépnek. Ők is hallhatók a tavaly 1978 címmel megjelent albumon, a további közreműködők között pedig ott van László Attila (gitár) és Borbély Mihály (szaxofon).

Juhász Gábor
Juhász Gábor

Juhász 1990-óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Gitár szakán. Pályája során Juhász Gábornak már alkalma nyílt Archie Shepp, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, és Theo Jörgensman társaságában alkotni.

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek és filmrészletek vetítésére épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos szerepelt kap a zene, hiszen a meghívott zenészek ott helyben, improvizatíve reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható. Az április végi Aegon-esten Juhász szólóban játssza el, ott születő improvizációik formájában a gondolatait, érzelmeit mindarról, amit az esten hallhatunk és láthatunk.    

Felhívjuk olvasóink figyelmét a szokásosnál későbbi kezdési időpontra.

Április 29. 20:30 Nemzeti Színház (Bp.), Gobbi Hilda Színpad

Alföldi Róbert vendége Darvasi László, Kocsis Ágnes, Juhász Gábor