Klaudia

A gitárnyűvő újra játszik

2010.04.21. 12:00

Programkereső

Az örök fiatal, pedig még csak épp hogy negyvenes Kurt Rosenwinkel igazi jazzista, és mégis sokat tanult a nagy gitárnyűvőktől.

Kurt Rosenwinkel - mindig sapkában
Kurt Rosenwinkel - mindig sapkában

 A negyvenedik életévét és gyakran ugyanennyi gitáreffektet taposó Kurt Rosenwinkelről írt beszámolókban a „zseniális", „virtuóz" és „fenomén" mellett szinte mindig szerepel a „fiatal" jelző is. Noha egyetlen olyan tudományos értekezés sem ismeretes, amelyben 35 év felett még fiatalnak kategorizálnák az embert, Roswenwinkel ezen a téren is kivétel. Hogy színpadon is nélkülözhetetlen sapkáinak vagy lendületes, a rocknak is sokat köszönő gitárjátékának köszönheti kortalanságát, nyitott kérdés marad, az azonban tény, hogy a megújulni mindig képes gitárművészt olyanok utódaként emlegetik, mint Pat Metheny, John Scofield vagy Bill Frisell.

Rosenwinkel a Berklee-n kezdte tanulmányait, majd - Pat Methenyhez hasonlóan - karrierje kezdő lökését Gary Burton zenekarának köszönhette. Pályafutása játékstílusához illő könnyedséggel indult, hiszen már korai éveiben olyan muzsikusok oldalán lépett fel, mint Paul Motian és Brian Blade dobosok, Chris Potter szaxofonos és Tim Hagans trombitás. Számos Jazzitude, All That Jazz és New York Timesban publikált méltatás mellett az egyik legrangosabb szakmai lap, a Downbeat magazin is többször az év legjobb fiatal jazzgitárosának titulálta. Persze ott nem ezt a jelzőt használták, bár a chicagoi szerkesztők is erre gondoltak, hanem a politikailag sokkal korrektebb Nagyobb Figyelmet Érdemlő Tehetség kitételt. Rosenwinkel saját szerzeményei kreatívek és frissek, többek közt a 2003-ban megjelent elekronikus felhangokkal dúsított Heartcore című albumán is, melyen Mark Turner szaxofon-, Ben Street zongora- és Jeff Ballard ütősjátéka mellett fuvola és basszusklarinét is gazdagítja a hangzást.

A philadelphiai születésű gitáros nem először jár Magyarországon, legutóbb Szabó Dániellel játszott a Mol Jazz Fesztiválon, közös lemezükön talán a leginkább fülbemászó szám is az övé. A közös koncert után a magyar zongoraművész meghívást kapott Rosenwinkel ázsiai turnéjára, ahol Brad Mehldau-t helyettesíthette. Az eredetileg amerikai gitáros egyébként is jó viszonyban van az öreg kontinenssel, hiszen az utóbbi években a berlini jazzgitáros nemzedék jövőjét alakítja.

Május 1-i koncertje alkalmával a Branford Marsalis Quartetből is ismert Grammy-díjas Eric Revis bőgőn valamint a Herbie Hanckocktól Maria Schneideren Wayne Shorterig a legkiválóbb amerikai zenészekkel játszó Kendrick Scott dobon lesznek a társai.

Kurt Rosenwinkel trió

Május 1, 21:00, Budapest Jazz Club