Sándor, Ede

Kvartett-el robog a jazzmozdony

2010.04.25. 12:00

Programkereső

Egyik oldalról Eduard Neumann és Tavi Scurtu, a másikról Gyárfás István és Egri János utazik április végén a román-magyar Jazzmozdonyon.
Eduard Neumann
Eduard Neumann

Mint arról már a Fidelio beszámolt, Jazzmozdony néven a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban működő Kultea Klubban szervez koncerteket a Budapesti Román Kulturális Intézet. Ezúttal Eduard Neumann (szaxofon), Tavi Scurtu (dobok), valamint Gyárfás István (gitár) és Egri Janos (nagybőgő) szerepel.

Eduard Neumann szaxofonos, zeneszerző és producer 1974-ben született Tulcean. Tizenhat évesen már a helyi színpadokon lépett fel választott hangszerével, melyet a Művészeti Népfőiskolán kezdett el tanulni. 1993-tól különböző romániai jazz és funk együttesekkel játszott, mint például a Blazzaj, Baumann Quartet és a Golem Quartet (amellyel a Jazz Napocensis fesztiválon elnyerték a zsűri különdjíát). 2000-ben, a Jazz Unit együttes tagjaként a Zeneszerzők Egyesületétől elnyerik az Év albuma címet, 2007-ben már saját zenekarával, az Electric Vulcans-zal a London Jazz Festivalon mutatja be saját szerzeményeit.

Tavi Scurtu 1995 óta dobosként és dobprogramozóként dolgozik különböző művészekkel és együttesekkel, mint például Zobo G, Brigada Artistica Urbana (BAU), Baumann, Jazz Credit, Funky Growl, Acum, Moody Stuff, Electric Version, Aquarium, Outernational Space Gipsy Consortium, Fragil, Ufo & Ummo, Aievea, Eldad Tarmu Group, East Village, Electric Brother, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Johnny Bota, Tony Kuhn, Eddie Neumann, Iordache, Khidja Cloud Society, DJ Leizaboy, DJ Vasile, Balogh Artúr, Mind Change, Lucian Ban, Alex Harding, Lucian Nagy, Cristina Padurariu, Alex Man , stb..

Gyárfás István
Gyárfás István

A Jazzmozdony sorozat zenei vezetője Gyárfás István, a mainstream stílus egyik legavatottab művésze Magyarországon, akit például Ed Thigpen, Ernie Wilkins, Joe Murányi, Agostino DiGiorgio, Bosko Petrovic, Herbie Mann, Tommy Víg és Deseő Csaba emelt maga mellé. Saját zenekarát az elegáns és könnyed standard játék jellemzi. A 2005 végén megjelent, kizárólag saját szerzeményeiket tartalmazó Nairobi Romance című lemezük afrikai turnéjuk élményeiket dolgozza fel, és túlnyomórészt eredeti számokat tartalmaz az Old Amsterdam című CD-jük is.

Egri János, aki harmadik szólólemezével e hónapban debütált a Budapest Jazz Club Fidelio Jazz Estjén, 14 évesen váltott a hegedűről a nagybőgőre. Sellei Gyulánál, a Magyar Rádió és Televízió Zenekarának első nagybőgősénél tanult. 17 éves kora óta koncertezik és készít felvételeket, legújabb szerzői lemeze az EMI-Hunnia gondozásában jelent meg. Pályája során alkalma volt együtt zenélni olyan muzsikusokkal, mint Frank Zappa, Pat Metheny, Lee Konitz, Hal Galper, Jack deJohnette, Tony Lakatos, Snétberger Ferenc, Dresch Mihály és Szakcsi Lakatos Béla. A Trio Midnight alapító tagja, 2001-ben Artisjus díjban részesült.

  

Április 30, 20:00 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, KULTEA

Jazzmozdony: Neumann-Scurtu-Gyárfás István-Egri kvartett. A belépés ingyenes.